Ruského novináře (†41) brutálně popravili ránou zezadu. V Praze žil půl roku

Arkadij Babčenko

Autor: ČTK, stars24.cz

29. května 2018 21:50

V Kyjevě dnes neznámý pachatel zastřelil ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, který se od února 2017 před výhrůžkami a policejním postihem uchýlil do zahraničí. Podle moskevského rozhlasu žil loni jednačtyřicetiletý novinář necelý půlrok v Praze.

Podle ukrajinského serveru Obozrevatel byl Babčenko střelen do zad ve svém kyjevském bytě a zemřel v sanitce cestou do nemocnice. Policie smrt ruského novináře potvrdila s tím, že střelbu oznámila Babčenkova manželka.

Babčenko působil v Rusku jako novinář a spisovatel, zabýval se hodně armádou. Podle dostupných informací působil jako válečný zpravodaj při rusko-gruzínském konfliktu v létě 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Válečné umění).

V roce 2012 byl Babčenko stíhán za výzvy k organizování nepovolených demonstrací. O čtyři roky vzbudil v Rusku vlnu pobouření svým výrokem na adresu armádního souboru Alexandrovců, kteří zahynuli při letecké katastrofě nad Černým mořem. Jeho slova o tom, že si žádné slitování nezaslouží, vyvolala výzvy k dalšímu trestnímu stíhání a odebrání občanství.

Před výhrůžkami smrtí se Babčenko loni v únoru uchýlil do ciziny. Do července podle rozhlasové stanice Echo Moskvy pobýval v Praze, pak krátce v Izraeli. V Kyjevě se usídlil loni v srpnu a podílel se na vysílání pro krymské Tatary na anektovaném Krymu.

Babčenko je třetím novinářem, který v ukrajinském hlavním městě v posledních letech zahynul násilnou smrtí. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.

Témata: Arkadij Babčenko Vražda novináři