78. den války: Rusko dál bombarduje mariupolské ocelárny Azovstal s cílem zabít ukrajinské obránce

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

12. května 2022 8:46 | Aktualizováno: 12. května 2022 17:01

Rusko dál bombarduje mariupolské ocelárny Azovstal s cílem zabít tamní ukrajinské obránce, uvedl dnes ráno ukrajinský generální štáb. Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové obklíčený areál stále brání asi tisícovka Ukrajinců, mnozí jsou zranění. Ruská ofenzíva pokračuje také v Donbasu, naopak z okolí Charkova se ruská armáda podle britského ministerstva obrany údajně stáhla.

Stručný přehled čtvrtečních událostí: 

"V Mariupolu se hlavní úsilí okupantů zaměřuje na blokování a pokusy o zničení našich jednotek v areálu závodu Azovstal. Nepřítel pokračuje v leteckých úderech," uvádí zpráva ukrajinského generálního štábu. Vereščuková podle agentury Unian oznámila, že z odhadované tisícovky ukrajinských obránců je polovina vážně zraněná. Ve středu sdělila, že Ukrajina navrhla Rusku výměnu těžce zraněných obránců za ruské válečné zajatce.

Představitelé ukrajinského pluku Azov, který brání Mariupol, věří, že ukrajinská armáda má možnost prolomit blokádu mariupolských oceláren Azovstal a zachránit odtamtud vyčerpané a zraněné obránce. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naopak ve středu zopakovala dřívější tvrzení Kyjeva, že prolomení ruské blokády Mariupolu vojenskými prostředky není v současné době možné.

Ruská vojska se už řadu týdnů snaží Azovstal dobýt a komplex ostřelují. Přestože v sobotu Vereščuková oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší lidi, ženy i děti, podle středečního prohlášení Kyjeva v objektu kromě vojáků, kteří komplex brání, stále zůstává asi stovka civilistů.

Ukrajinský generální štáb dále uvedl, že ruská armáda pokračuje v ofenzívě, jejímž cílem je plné obsazení Luhanské, Doněcké a Chersonské oblasti. Jižně od Izjumu se vojska snaží přeskupit a obnovit útok města Barvinkove a Slovjansk. Současně pokračují částečně úspěšné útoky na výspu ukrajinské obrany na linii měst Lyman, Rubižne a Severodoněck. Poblíž Lymanu se ruským silám podařilo překročit řeku Siverskyj Doněc.

Za poslední den ukrajinští obránci na území Doněcké a Luhanské oblasti podle štábu odrazili devět ruských útoků, zničili osm tanků, šest obrněných vozidel, pět automobilů a jedno protiletadlové dělo. Ukrajinská protivzdušná obrana také sestřelila čtyři ruské bezpilotní letouny Orlan-10. Tyto údaje nyní nelze nezávisle ověřit.

Britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném ranním hlášení k situaci na Ukrajině sdělilo, že ukrajinské síly pokračují v protiútoku severně od Charkova, kde osvobodily několik dalších obcí. V důsledku přesměrování hlavní pozornosti ruské armády na Donbas jsou na severovýchodě ruské jednotky zranitelné vůči "mobilním a vysoce motivovaným ukrajinským protiútokům" a byly nuceny se stáhnout. Po přeskupení budou pravděpodobně opět nasazeny s úkolem bránit hlavní zásobovací trasy vedoucí na frontu v okolí Izjumu. "Stažení ruských sil z Charkovské oblasti je tichým uznáním neschopnosti Ruska dobýt klíčová ukrajinská města, kde očekávalo omezený odpor obyvatelstva," dodalo britské ministerstvo.

Rusko od útoku na Ukrajinu před 78 dny přišlo o přibližně 26.650 vojáků, 1195 tanků, 2873 obrněných vozidel, 534 děl, 191 raketometů, 199 letadel, 161 vrtulníků, 398 dronů a 13 lodí, odhadl generální štáb. Ukrajinští vojáci za posledních 24 hodin vyřadili z boje 300 ruských vojáků, zničili osm tanků, jeden vrtulníků, osm obrněných vozidel a další ruskou techniku.

Ruské rakety naopak zabily 320 "nacionalistů", zničily čtyři velitelství, 34 míst soustředění živé síly a vojenské techniky a dva muniční sklady, uvedlo ruské ministerstvo obrany. To také ohlásilo zničení dalšího ukrajinského systému protivzdušné obrany S-300 u Charkova a radiolokátor téhož systému u Oděsy.Tvrzení stran o ztrátách způsobených nepříteli nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusko dnes dopoledne zaútočilo střelou s plochou dráhou letu na Záporoží, ve městě hoří obytná budova. Další škody se upřesňují, uvedla agentura Unian s odvoláním na místní úřady. Tři mrtvé a 14 raněných si vyžádal noční nálet na město Novhorod-Siverskyj v Černihivské oblasti a nejméně jeden civilista byl zabit při ostřelování vsi Stari Vyrky v Sumské oblasti ruskými samohybnými děly, dodala.

Ruská armáda při raketových a leteckých útocích na Ukrajině za poslední den zabila 320 ukrajinských vojáků. Dnes to uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podobné informace zveřejňované ruskou či ukrajinskou stranou nelze nezávisle ověřit.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina