72. den války: Ruská armáda podniká pozemní i letecké útoky na Azovstal

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

6. května 2022 8:30 | Aktualizováno: 6. května 2022 22:40

Ruské síly s podporou letectva znovu útočí a pokouší se ovládnout části areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámil dnes ráno ukrajinský generální štáb. Také britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusové pokračují s pozemními útoky na ocelárny. V průmyslovém komplexu jsou kromě vojáků také civilisté, které se ukrajinské úřady společně s mezinárodními organizacemi snaží z místa postupně evakuovat. Rusové dnes narušili dočasné příměří u areálu a ostřelovali vozidlo, které jelo pro civilisty, tvrdí podle agentury Reuters mariupolská městská rada.

Stručný přehled pátečních událostí: 

Z mariupolských oceláren Azovstal se dnes podařilo evakuovat 50 lidí, oznámila dnes ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Rusko obvinila z porušování dočasného příměří v oblasti. O 50 evakuovaných včetně 11 dětí dnes s odvoláním na ruské ministerstvo obrany informovala i agentura TASS. Všichni evakuovaní byli podle Moskvy předáni do rukou Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) a OSN. Vedení armád Británie a Ukrajiny ráno v hlášení psala, že ruští vojáci pokračují v ostřelování komplexu.

"Dnes se nám podařilo z Azovstalu dostat 50 žen, dětí a starších lidí. Zítra budeme s evakuacemi pokračovat," napsala na telegramu Vereščuková. Dodala, že Rusko "neustále" porušovalo vyhlášené příměří. "Evakuace proto byly extrémně pomalé," dodala.

TASS dříve s odkazem na svého korespondenta informoval o několika desítkách civilistů, kteří byli z Azovstalu odvezeni do "dočasného ubytování" na Ruskem okupovaném území. Není jasné, zda se jedná o stejné civilisty, o kterých později hovořily ruské úřady i Kyjev.

Ukrajinský generální štáb dnes ráno oznámil, že ruské síly s podporou letectva znovu útočí a pokouší se ovládnout části areálu Azovstal. Také britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusové pokračují s pozemními útoky na ocelárny. V průmyslovém komplexu jsou kromě vojáků také civilisté, které se ukrajinské úřady společně s mezinárodními organizacemi snaží z místa postupně evakuovat.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak dnes ráno podle ruské služby BBC uvedl, že z Mariupolu i samotných oceláren Azovstal se podařilo evakuovat asi 500 osob. O dnešním pokusu evakuovat civilisty z obklíčeného hutního komplexu a z přístavního města informoval také ve čtvrtek večer generální tajemník OSN António Guterres Radu bezpečnosti OSN. OSN společně s MVČK v uplynulém týdnu pomohla během dvou operací uniknout z oblasti téměř 500 civilistů, uvedla agentura Reuters.

Evakuaci ale ztěžují pokračující ruské útoky. Z porušení příměří obvinil dnes ruskou stranu také ukrajinský pluk Azov, který se podílí na obraně metalurgického komplexu. Při ostřelování evakuačního vozu, který jel vyzvednout civilisty, zemřel jeden voják a dalších šest jich utrpělo zranění, napsal pluk na komunikační platformě Telegram.

Ruské síly na Ukrajině pokračují v ofenzivě v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země, vyplývá z dnešního pravidelného hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Rusové se podle něj snaží získat plnou kontrolu nad obcí Popasna, obnovili útoky na Lyman a Siversk a intenzivně útočí na mariupolské ocelárny Azovstal.

Protivník se snaží získat plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí s cílem získat pozemní spojení mezi těmito územími a poloostrovem Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo, sdělil generální štáb. Podle něj také pokračuje ostřelování obytných čtvrtí a předměstí Charkova. Nepřítel ostřeluje také obce v severní části Chersonské a Mykolajivské oblasti.

Ukrajinské síly v Doněcké a Luhanské oblasti podle štábu odrazily 11 útoků, zničily osm tanků a 11 dalších obrněných vozů. Podle dnešního hlášení z Kyjeva ruská strana za uplynulý den přišla zhruba o 200 vojáků. Od začátku invaze pak bylo z bojů vyřazeno 24.900 ruských vojáků, uvádí štáb. Tento údaj ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Rusko přiznává mnohem nižší ztráty.

Ruské ministerstvo obrany dnes naopak oznámilo, že ruské síly sestřelily v Luhanské oblasti ukrajinský letoun Su-25 a stíhačku MiG-29. Pomocí vysoce přesných raket Rusko zničilo rozsáhlý muniční sklad v Kramatorsku v Doněcké oblasti a odpalovací zařízení raket Točka-U v Záporožské oblasti, sdělilo ministerstvo. Ani tyto údaje nelze nezávisle ověřit.

Ruská armáda začala aktivně nasazovat letectvo a dělostřelectvo k bombardování a ostřelování Záporožské oblasti, uvedl podle listu Ukrajinska pravda mluvčí oblastní správy.

"Donedávna nepřítel nevedl aktivní bojové operace ve směru na Záporoží, ale snažil se palbou omezit akce našich vojsk a ničit naše dělostřelecké jednotky. Dnes kolem jedenácté hodiny nepřítel použil letectvo a dělostřelectvo proti okresnímu městu Huljajpole. Masivním dělostřeleckým ostřelováním, raketami a bombardováním ničí ruská armáda civilní infrastrukturu ve městě Orichiv," uvedl mluvčí.

Rusko zůstane v Chersonu navždy, prohlásil dnes v tomto okupovaném městě na jihu Ukrajiny tajemník ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak, jehož citovala agentura Interfax. Cherson a okolní oblast, která na jihu sousedí s už dříve anektovaným Krymem, ruská vojska dobyla začátkem března.

"Chci říci ještě jednou: Rusko je zde navždy. O tom nesmí být nejmenších pochyb. Žádný návrat do minulosti nebude," prohlásil Turčak po schůzce s novým oblastním náčelníkem Vladimirem Saldem. Ten ještě jako Volodymyr Saldo býval svého času chersonským starostou a ukrajinským poslancem, než jej Rusové dosadili do čela okupované oblasti.

Britský premiér Boris Johnson vyzval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby zabránil takovému vyjednávání s Ruskem, které nahrává podle něj falešnému způsobu, jakým se Moskva vyjadřuje o válce na Ukrajině. S odvoláním na prohlášení britské vlády to dnes uvedla agentura Reuters.

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně přijala své první prohlášení od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Vyjádřila v něm silnou podporu snahám generálního tajemníka Antónia Guterrese najít mírové řešení. Text, který podpořilo i Rusko, nepoužívá slova válka, konflikt ani invaze, upozorňuje agentura AP.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina