Brusel bouchl do stolu! Požaduje konec brček a plastových kelímků!

plasty

Autor: ČTK, stars24.cz

28. května 2018 18:35

Ve snaze lépe chránit životní prostředí a omezit znečištění oceánů dnes Evropská komise (EK) navrhla zákaz jednorázových plastových brček, nádobí i některých dalších plastových výrobků na jedno použití. Jejich prodej má být zakázán, pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy. Podle prvního místopředsedy komise Franse Timmermanse by měly členské země i Evropský parlament návrhy projednat přednostně tak, aby byly přijaty ještě před volbami do europarlamentu na jaře příštího roku.

Členské státy budou podle dnešních návrhů komise také do roku 2025 povinny zajistit sběr 90 procent jednorázových plastových lahví od nápojů, například prostřednictvím systémů vratných záloh.

Místopředseda komise pro pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen v celé věci vidí především příležitost pro výrobce. "Chceme využít regulační sílu ke změně logiky fungování trhu, pokud se týká výrobků z plastů. Jednorázově využívané plasty nejsou chytrou volbou z hlediska ekonomiky ani ekologie," řekl novinářům.

"Evropané musejí na řešení tohoto problému pracovat společně, protože plastový odpad se nakonec dostává do našeho ovzduší, půdy a oceánů i do našich potravin," upozornil Timmermans. Celkem deset druhů jednorázových výrobků z plastu, jejichž zákaz nyní komise navrhla, tvoří podle komise až 70 procent všech odpadků v mořích.

Zákaz se má podle návrhu komise vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z ekologičtějších materiálů.

Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trhu povoleny jen v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě, navrhuje unijní exekutiva.

Země EU také mají podle dnešních návrhů zajistit omezení pro plastové nádoby na potraviny a nápojové kelímky. Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně.

Produkty jako hygienické vložky, vlhčené ubrousky a balonky budou muset mít jasné a standardizované označení s údaji o tom, jak se má odpad odstraňovat, o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich.

Komise chce trvá na tom, že návrh evropské výrobce nepoškodí. "Naopak, je to pro něj příležitost ujmout se vedení a ukázat cestu s produkty, které bude svět žádat v příštích desetiletích," prohlásil před novináři Katainen. Jedna sada pravidel pro celý unijní trh firmám podle něj pomůže v celosvětové konkurenci. Komise předpokládá vznik až 30.000 pracovních míst

Podle Timmermanse je právě toto základem přístupu komise k dnešnímu návrhu. "Pomůžeme průmyslu vyvinout nové produkty a jakmile budou k dispozici nové prakticky použitelné alternativy, tak je budeme prosazovat místo těch, které znečišťují životní prostředí jako třeba právě jednorázové plasty," vysvětlil.

Dnes předložené návrhy by podle propočtů unijní exekutivy měly k roku 2030 snížit znečištění nyní zakazovanými deseti plastovými výrobky v mořích o více než polovinu a ušetřit spotřebitelům asi 6,5 miliardy eur (přes 165 miliard Kč).

"Plastové znečištění je všude kolem nás a řešení si žádá razantní opatření, včetně zákazů zbytečných a snadno nahraditelných jednorázových plastů. Návrh opatření proto vítáme a věříme, že stejně se zachovají i zástupci průmyslu a čeští politici," uvedl Jan Freidinger z hnutí Greenpeace. Zároveň vyzval české europoslance a českou vládu, aby se zasadili o doplnění směrnice o celoevropské závazné cíle na omezení jednorázových jídelních boxů a plastových kelímků.

Témata: evropská komise plasty