71. den války: Ruské armádě se nedaří, přišla o pozice u Mykolajivu a Chersonu. Cvičí s raketami nesoucími jaderné hlavice

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

5. května 2022 8:56 | Aktualizováno: 5. května 2022 19:20

Dva a půl měsíce od začátku ruské invaze na Ukrajinu se pozornost stále upírá na nejasnou situaci v Mariupolu a tamní ocelárny Azovstal, kde podle ukrajinských obránců pokračují těžké boje. Kreml dnes naopak odmítl, že by ruští vojáci na tuto poslední baštu ukrajinského odporu útočili. Diplomatickou dohru dnes měly nedávné výroky o Židech a Adolfu Hitlerovi ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, které pobouřily i Izrael. Moskva se za ně podle izraelského premiéra Naftaliho Bennetta omluvila. V Polsku se dnes na mezinárodní konferenci na pomoc Ukrajině vybralo 6,5 miliardy dolarů (152 miliard korun), desítkami milionů eur přispěly i evropské země včetně Česka.

Stručný přehled čtvrtečních událostí: 

Česká vláda dá na humanitární pomoc Kyjevu dalších 18 milionů eur (zhruba 443 milionů korun), uvedl ve Varšavě ministr zahraničí Jan Lipavský. Evropská komise v rámci akce přislíbila 200 milionů eur.

Situace v Mariupolu, který je pod útokem ruských vojsk už od začátku ruské invaze na Ukrajinu, je nejasná. Nejprve ukrajinská prezidentská kancelář oznámila, že obráncům se podařilo z oceláren Azovstal vytlačit ruské síly, které se do areálu probojovaly. Toto tvrzení ale později popřel zástupce velitele pluku Azov, který závod brání. Těžké boje na místě podle něj pokračují. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novináře tázající se na informace o bojích odkázal na předchozí rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého nemají ruští vojáci na Azovstal útočit. Putin v dubnu nařídil, aby jeho armáda raději zbývající ukrajinské obránce v metalurgickém závodě zablokovala.

"Jiné rozkazy vrchní velitelé nedostali," řekl Peskov. Kyjev v posledních dnech opakovaně uvedl, že jsou ruští vojáci přímo v závodu. Podle zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslava Palamara tam nepřátelské jednotky stále jsou. Světové společenství vyzval k evakuaci civilistů z oceláren a velitele ukrajinských sil, aby se postaral o zraněné vojáky na místě. Palamar také uvedl, že Rusové nedodržují svůj slib o dočasném příměří, které by umožnilo další evakuaci. Moskva klid zbraní na dnešek a následující dva dny jednostranně vyhlásila ve středu.

Do Záporoží, zhruba 200 kilometrů severozápadně od Mariupolu, ve středu dorazilo přes 300 civilistů z bojových či okupovaných zón na jihu země včetně přístavu Mariupol. Nebylo jasné, zda mezi evakuovanými byl i někdo z Azovstalu.

Ruské jednotky přišly za poslední den bojů o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Ruské jednotky podle něj nadále ostřelují Cherson a oblasti severně od města Izjum. Ruské dělostřelectvo také pokračuje v palbě směrem na Doněck a severně od Krymu a jeho jednotky útočí na města Severodoněck, Popasna a Lyman. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že ve středu pokračovalo ostřelování napříč celou zemí, protože se Rusko snaží narušit ukrajinské zásobování. Cílem útoků přitom nadále zůstávají i civilní objekty a klíčové přístavy na jihu Ukrajiny.

Ruská strana pak oznámila, že za noc "zlikvidovala" 600 ukrajinských vojáků, několik letounů a další vybavení ukrajinské armády. Podle Kyjeva Moskva od začátku války přišla o 24.700 vojáků. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinské síly ostřelovaly dvě vesnice v ruské Belgorodské oblasti, která hraničí s Ukrajinou, uvedla tamní správa. Moskva Kyjev od začátku současné války obvinila z několika útoků na svém území, ukrajinští představitelé zodpovědnost za tyto útoky odmítají, nebo je nechtějí komentovat.

Už od neděle světoví lídři v čele s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a představiteli Izraele reagují na výroky šéfa ruské diplomacie Lavrova. Ten v rozhovoru s italskou televizí řekl, že fakt, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajině nejsou prvky nacismu. Následně dodal, že i nacistický diktátor Adolf Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev a že "největší antisemité" jsou Židé.

O "skandálních" slovech dnes nejprve telefonicky hovořil Zelenskyj s izraelským premiérem Naftalim Bennettem. V následném telefonátu Putina s Bennettem se ruský státník podle Izraele omluvil, předseda izraelské vlády omluvu přijal.

V rámci diplomatických odvet dnes Rusko vypovědělo sedm dánských diplomatů v reakci na to, že Kodaň začátkem dubna nařídila odjezd 15 pracovníkům ruského diplomatického zastoupení.

Ruská armáda provedla v Kaliningradské oblasti simulované cvičení s taktickými raketami Iskander, které jsou schopné nést jaderné hlavice. S odkazem na sdělení ruského ministerstva obrany o tom dnes informovala agentura AFP. Do cvičení na území ruské enklávy mezi Polskem a Litvou se zapojila více než stovka vojáků, kteří trénovali zaměřování raket na nejrůznější cíle i rychlé změny polohy odpalovacích vozidel v reakci na odvetné útoky.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina