66. den války: Rusové chtějí během ofenzivy Donbas zničit, domnívá se Zelenskyj

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Autor: ČTK

30. dubna 2022 8:30 | Aktualizováno: 30. dubna 2022 22:18

Cílem ruských vojenských útoku na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit. V noci na dnešek to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V Kyjevské oblasti byl podle něj objeven další hromadný hrob s těly 900 civilistů. Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo přes 200 ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel.

Stručný přehled sobotních událostí:

Cílem ruských vojenských útoku na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit. V noci na dnešek to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská vojenská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy několikadenní skluz.

Rusko bylo nuceno sloučit a přesunout vyčerpané a nesourodé jednotky z neúspěšného postupu na severovýchodě Ukrajiny, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany ve své pravidelné ranní zprávě k situaci na Ukrajině. Mnoho z těchto invazních jednotek se podle něj pravděpodobně potýká s oslabenou morálkou.

V Kyjevské oblasti byl objeven další hromadný hrob s těly 900 civilistů. Podle agentury Unian to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s představiteli polských médií. Zelenského mluvčí později uvedl, že byl prezident špatně pochopen.

Uvedený počet těl se týkal všech hromadných hrobů nalezených v Kyjevské oblasti, nikoliv jen těch nových. Ukrajinský prezident prohlásil také, že ruské síly pálily těla zabitých v mobilních krematoriích, což ztíží vyšetřování zločinů, a že nikdo neví, kolik lidí na Ukrajině dohromady zemřelo.

Ruská raketa podle ukrajinské armády zasáhla startovací dráhu letiště v Oděse. Ranvej se tak stala nepoužitelnou, napsala dnes agentura Reuters. Bližší podrobnosti neposkytla. Ukrajinská agentura Unian uvedla, že ve městě bylo slyšet několik explozí.

Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo přes 200 ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel. Ruské rakety prý navíc zasáhly 17 ukrajinských vojenských objektů a zničily také jedno velitelské stanoviště a sklad raket a dělostřelectva. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruské armády.

Z ruské Brjanské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, dnes ráno úřady ohlásily exploze, přičemž tlaková vlna podle nich poškodila budovu ropného terminálu. Tamní gubernátor Alexandr Bogomaz uvedl, že ruské síly protivzdušné obrany zaznamenaly na obloze ukrajinské bojové letadlo, píše ruská služba stanice BBC, která podotýká, že sdělení Bogomaze lze vykládat různě.

Ukrajina a Rusko se dohodly na další výměně zajatců. Na Ukrajinu se dnes vrátilo 14 lidí, sedm civilistů a sedm vojáků, včetně jedné těhotné vojačky. Na sociálních sítích to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Moskva jako v předchozích případech o výměně zatím mlčí.

Lidé v Rusy obléhaném areálu oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu jsou na pokraji smrti a mohou jim zbývat jen hodiny života. Britské stanici BBC to dnes řekl starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Podle ukrajinského generálního štábu ruské síly pokračují v náletech na Mariupol s cílem zablokovat jednotky bránící Azovstal. Ruská strana dnes naopak informovala o úspěšné evakuaci 25 civilistů z obléhaného areálu.

Od začátku konfliktu na Ukrajině byl do Ruska evakuován milion lidí. V rozhovoru, který dnes zveřejnila agentura Nová Čína, to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Kyjev již dříve uvedl, že ruské jednotky zavlekly do Ruska násilím tisíce Ukrajinců. Podle Lavrova mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou maří postoj Západu, například jeho dodávky zbraní, napsala agentura Reuters. Tématem rozhovorů na dálku mezi delegacemi obou zemí je i zrušení sankcí zavedených proti Rusku.

V západoukrajinském Lvově je americká herečka Angelina Jolie, informují ukrajinská média. Herečka přijela na hlavní nádraží ve Lvově přivítat vnitřně vysídlené Ukrajince, kteří přijeli evakuačním vlakem z Pokrovska v Doněcké oblasti, informoval list Kyiv Independent. Podle ruské služby BBC se hollywoodská hvězda, která je známá svým zapojením do charitativních projektů, objevila v jedné z místních kaváren.

Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině, slíbil dnes v telefonátu prezident Emmanuel Macron svému protějšku Volodymyru Zelenskému. Informují o tom světové agentury s odvoláním na sdělení Elysejského paláce.

Rusko v pátek uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů, aby se pokusilo vyhnout vyhlášení platební neschopnosti. Moskva však musela využít prostředky, které nemá zmražené v západních zemích. Platbu v dolarech potvrdily i americké úřady, uvedla agentura Reuters.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině