Madeleine Albright (†84): Kdo bude Česko reprezentovat na jejím pohřbu?

Madeleine Albrightová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. dubna 2022 11:21

Nejen rodina, ale i řada politiků, včetně těch českých, se dnes rozloučí s pražskou rodačkou Madeleine Albrightovou. Někdejší americká ministryně zahraničí zemřela 23. března, bylo jí 84 let.

Ministerstvo zahraničí s předstihem informovalo, že Česko bude na pohřbu reprezentovat ministr Jan Lipavský (Piráti), který je na čtyřdenní pracovní cestě v USA. Setkal se mimo jiné i s americkým protějškem Antony Blinkenem či členy kongresu.

Smuteční obřad ve Washingtonské národní katedrále začne v 11:00 místního času, tedy v 17 hodin v Česku. Během pohřbu promluví současný prezident Joe Biden i jeden z jeho předchůdců Bill Clinton.

Český prezident Miloš Zeman krátce po jejím úmrtí zmínil, že si Albrightové vážil on, český národ a celý svět. "My, Češi, jsme ji považovali za svou, přestože z rodného Československa odjela ještě v dětském věku. Po celý svůj život si však kromě výtečné češtiny udržovala i lásku ke své rodné vlasti," napsal.

Albrightová byla podle prezidenta nejdůležitějším podporovatelem Česka v USA. "Velmi napomohla brzkému vstupu Česka do NATO, jehož členy jsme se stali během mého premiérování a které je od té doby garancí naší bezpečnosti," poznamenal. 

Témata: Madeleine Albrightová Jan Lipavský