Čaputová vyzvala ruské vojáky k ukončení páchání násilí na ukrajinských ženách

Zuzana Čaputová na návštěvě České republiky

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. dubna 2022 10:40

Kdo jiný než žena v nejvyšší funkci by se měl zastat ukrajinských žen, které se stávají oběťmi násilností ze strany ruských vojáků během jejich invaze. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová natočila video, které zveřejnila na sociálních sítích.

Více než dva měsíce už trvá válka na Ukrajině a téměř s každým dnem přibývají svědectví o otřesných činech ruských okupantů, kteří neváhají znásilňovat ukrajinské ženy, které před agresory neuprchly ze země.

Právě v této věci se na ruské vojáky rozhodla obrátit slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která v úterý sdílela na sociální síti video, v němž k nim promlouvá v ruštině.

With its invasion of #Ukraine, #Russia has brought suffering & pain as the number of victims of sexual violence continues to grow. No war is a justification for such crimes. I appeal to Russia’s soldiers & their superiors to put an end to their violence. pic.twitter.com/AHkFxBtckz

— Zuzana Čaputová (@ZuzanaCaputova) April 26, 2022

"Rusko s invazí na Ukrajině přineslo utrpení a bolest, roste počet obětí sexuálního násilí. Žádná válka neospravedlňuje takové zločiny. Apeluji na ruské vojáky a jejich nadřízené, aby ukončili násilí," uvedla Čaputová. 

Vrchní státní zastupitelství minulý týden informovalo, že dozoruje trestní řízení, které zahájily české policejní orgány včetně Národní centrály proti organizovanému zločinu. Jeho cílem je zajistit důkazy o válečných zločinech probíhající války na Ukrajině prostřednictvím svědků, obětí, kteří hledají ochranu před válkou na území České republiky.

"Předmětem prověřování jsou jednání, která podle prvotních informací vykazují znaky válečných zločinů, které vymezuje rovněž mezinárodní právo o prostředcích a způsobech vedení války, nebo jiných ozbrojených konfliktů, tedy především vykazuje znaky vedení války v rozporu s Haagskými a Ženevskými úmluvami," uvedlo Vrchní státní zastupitelství.

Témata: Zuzana Čaputová válka na Ukrajině Ruská armáda