Volby ve Francii: Už dnes bude známo jméno nového prezidenta

Macron v televizním duelu s Le Penovou (20. dubna 2022).

Autor: ČTK

24. dubna 2022 15:49

Účast ve druhém kole prezidentských voleb ve Francii byla dnes v poledne 26,41 procenta, oznámilo ministerstvo vnitra. Je to téměř o dva procentní body méně než ve druhém kole prezidentských voleb před pěti lety, kdy proti sobě rovněž stáli Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

Dnes dopoledne přišlo k urnám více voličů, než jich bylo ve stejnou chvíli v prvním kole před dvěma týdny. Tehdy byla volební účast 25,48 procent.

Další čísla o volební účasti úřady zveřejní v 17:00. Volit je dnes ve Francii možné až do 19:00, v některých velkých městech na základě výjimky až do 20:00.

Celková volební účast se letos očekává kolem 75 procent, což je na francouzské poměry poměrně nízké číslo. Od cesty k urnám voliče odrazuje především neúspěch jejich favorita v prvním kole voleb, znechucení politikou i právě probíhající školní prázdniny.

Bedlivě sledovanými voliči ve druhém kole prezidentských voleb ve Franci jsou i samotní kandidáti na tuto funkci. Současný centristický prezident Emmanuel Macron volil kolem 13:00 v pobřežním městě Le Touquet. Jeho vyzývatelka Marine Le Penová hlasovala před polednem v Hénin-Beaumont na severu země, kde strávila bezmála hodinu se svými příznivci. Oba kandidáti se pak vypraví zpět do Paříže sledovat průběh voleb ze svých štábů. Hned ráno hlasovali někteří kandidáti, kteří z prvního kola voleb nepostoupili.

Le Penová strávila dopoledne na severu Francie. Kampaň sice oficiálně skončila v noci na sobotu, ale politička si užívala vřelého přijetí ze strany svých stoupenců a do volební místnosti nijak nespěchala. V patách se jí sice držela ochranka, Le Penová ale byla v družném hovoru s místními obyvateli, fotografovala se s nimi a postupně vzala do náruče několik dětí.

Ve volební místnosti Le Penová dlouze pózovala se svým volebním lístkem, než ho nakonec vhodila do urny. Po dalším úsměvech a fotografiích zamířila na oběd s místními politiky.

Macron cestu do volební místnosti rovněž využil k přesvědčování nerozhodnutých voličů. Spolu s manželkou Brigitte vyrazili pěšky ulicí lemovanou davy lidí. Poté se v koloně aut přepravili do blízkosti volební místnosti, kde pokračovali v kontaktu s veřejností. Le Touquet má pro pár velkou symboliku, právě zde se před 15 lety brali a tráví zde některé víkendy. Po téměř hodině nakonec prezident dorazil do volební místnosti, pozdravil se s místními politiky a už bez průtahů odhlasoval.

Jako první ze všech původně 12 prezidentských kandidátů ráno odvolila socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová. Přišla do 15. obvodu a stejně jako všichni ostatní vystála frontu, aby mohla vhodit lístek do urny. V prvním kole Hidalgová získala 1,75 procenta a zaostala tak za očekáváním. O část hlasů ji připravilo strategické hlasování některých levicových voličů, kteří nakonec vybrali Jeana-Luca Mélenchona, jenž se prezentoval jako jediný levicový kandidát s reálnými šancemi na postup do druhého kola.

Krajně levicový kandidát Mélenchon kolem 10:30 volil v Marseille, odkud byl i zvolen do Národního shromáždění. S lístkem v ruce nad průhlednou plastovou urnou strávil několik minut, pózoval fotografům a rozdával úsměvy. Mélenchon je v Marseille na svém území, v prvním kole prezidentských voleb zde získal 31 procent hlasů, nejvíce ze všech kandidátů, ačkoliv na celostátní úrovni byl s 22 procenty na třetím místě.

Pro Mélenchona neúspěchem v prvním kole skončily prezidentské volby, ale už zahájil kampaň před červnovými volbami do Národního shromáždění. Snaží se oslovit ke spolupráci další levicové strany a avizoval, že bez ohledu na výsledek dnešních voleb, by se měl stát příštím premiérem.

Během dopoledne ve Vélizy-Villacoublay na západním předměstí Paříže hlasovala republikánská prezidentská kandidátka Valérie Pécresseová. Šéfka regionu Île-de-France se přátelsky zdravila s ostatními voliči i členy volební komise. Všeobecný smích pak vyvolala, když si vzala dva volební lístky a omylem místo za plentu zamířila ven z volební místnosti. Pak se vrátila, omluvila se za zmatek a vhodila svůj lístek do urny.

Podstatnými daty po dnešních prezidentských volbách budou 12. a 19. červen, kdy budou parlamentní volby. Ty rozhodnou o tom, s jakou vládou bude dnes zvolený prezident spolupracovat, a zda budou ze stejného politického tábora.

Dalším důležitým datem je 24. červen, do kdy musí kandidáti odevzdat vyúčtování volební kampaně. Ti, kteří nepřekročili kritickou hranici pěti procent hlasů, mají výrazně nižší příspěvek státu na náklady na kampaň a mnozí z nich teď horečně shánějí prostředky k uhrazení dluhů.

Témata: volby ve Francii Francie Emmanuel Macron Marine Le Pen