60. den války: Ruská armáda rozmístila u hranic s Ukrajinou rakety Iskander

Raketa Iskander-M

Autor: ČTK

24. dubna 2022 9:04 | Aktualizováno: 24. dubna 2022 21:38

Ukrajina dál odráží ruské útoky v Donbasu na východě země a dílčí územní zisky ruských sil jsou vykoupeny značnými ztrátami, který způsobuje silný odpor, hlásí britská rozvědka. Rusko neustává v ostřelováni a bombardování, a to i v Mariupolu, kde ukrajinská strana opět navrhla příměří k evakuaci civilistů a vojáků. Tu požaduje i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či Mezinárodní výbor Červeného kříže. Dřívější podobné návrhy a výzvy Rusko dosud nevyslyšelo.

Stručný přehled nedělních událostí:

Ruské síly rozmístily v Belgorodské oblasti odpalovací zařízení raket Iskander 60 kilometrů od hranic s Ukrajinou, přeskupují a posilují raketová vojska a dělostřelectvo, které mají podpořit ruskou ofenzívu. Nepřítel také pokračuje v raketových útocích a bombardování vojenské i civilní infrastruktury, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním hlášení o situaci na bojišti v 60. den války. Pokračuje částečné obklíčení Charkova, v Donbasu ruské síly ostřelují z děl, minometů a raketometů pozice ukrajinských jednotek podél celé linie, bojuje se u měst Zarične, Rubižne a Popasna. Pokračuje také bombardování ukrajinských jednotek, obklíčených v ocelárnách Azovstal v Mariupolu.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se pokouší o osvobození pracovníků své pozorovací mise, zadržených pod záminkou vyzvědačství v Doněcku a Luhansku, baštách proruských separatistů na východě Ukrajiny. V Kyjevě jsou dnes očekáváni američtí ministři zahraničí a obrany Antony Blinken a Lloyd Austin, Spojené státy ale tuto návštěvu dosud oficiálně nepotvrdily.

"Špatná morálka a omezený čas na obnovu sil, přezbrojení a přeskupení jednotek, nasazených do předchozích ofenziv, pravděpodobně snižují efektivitu ruských sil v bojích," uvedlo v pravidelném hlášení britské ministerstvo obrany, odvolávající se na poznatky rozvědky.

Rusko od začátku invaze před 60 dny přišlo o 21.800 vojáků, 873 tanků a a 2238 obrněných vozidel, jakož i 179 letadel a 154 vrtulníků, odhadl ukrajinský generální štáb.

Vedení ruské armády odmítá vynaložit čas a prostředky na konsolidaci svých sil na Ukrajině a nadále uplatňuje strategii pozorovanou od začátku války, míní analytici washingtonského ústavu pro válečná studia (ISW). Domnívají se, že Moskva nebude schopna v brzké době spustit na Donbasu či kdekoli jinde rozsáhlejší ofenzívu. "Je možné, že Rusové některé z problémů řeší nebo že se je snaží řešit, a brzy spustí ofenzívu v nové, lépe koordinované podobě, ovšem zůstává to nepravděpodobné," tvrdí.

V Mariupolu ruské síly neustávají v ostřelování a bombardování oceláren Azovstal, představující poslední baštu ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře. V krytech pod ocelárnami se skývají i stovky žen a dětí. Přestože ruský prezident Vladimir Putin dal před kamerami rozkaz ministrovi obrany další útoky na průmyslový areál odvolat a spokojit se s obklíčením zbytků ukrajinských sil, na ocelárny podle zástupce velitele pluku Azov Svjatoslava Palomara dopadají ruské bomby každé tři minuty, nepřátelská pěchota se pokouší vzít ukrajinské pozice ztečí a Ukrajinci se brání z posledních sil.

"Rusko by se mělo zamyslet nad zbytky své pověsti. K tomu jsou zapotřeí třimariupolské kroky: (vyhlásit) velikonoční příměří v Mariupolu, (zorganizovat) humanitární koridory pro civilní obyvatelstvo a (uspořádat) kolo zvláštních rozovorů pro výměnu/stažení vojáků," napsal na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který je jedním z ukrajinských vyjednávačů.

Rusko tvrdí, že na civilisty a civilní cíle neútočí. Ale místní úřady v Dněpropetrovské oblasti hlásí jednoho mrtvého a deset zničených objektů v důsledku tří raketových úderů během noci na dnešek. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ohlásil další dva raněné poté, co si ruské dělostřeleckém ostřelování východoukrajinských měst v předchozích dnech vyžádalo nejméně osm mrtvých.

Během nynější války s Ruskem bylo zabito nejméně 213 dětí, dalších 389 dětí bylo zraněno, uvádí ukrajinská generální prokuratura. V sobotu při ostřelováni Oděsy ruskými raketami a střelami přišla o život matka s tříměsíčním kojencem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve novinářům řekl, že s americkými ministry v Kyjevě bude mluvit zejména o dodávkách amerických zbraní. Dodal, že z jeho pohledu se přístup USA v tomto směru zlepšuje, byl by ale raději, kdyby Washington dal ukrajinské armádě "ještě těžší a důraznější zbraně".

Evropská komisařka Věra Jourová čeká, že Evropská unie v následujícím týdnu přijme šestý balík sankcí proti Rusku. Vedle uvalení sankcí na největší ruský bankovní dům Sberbank diskutují členské státy o embargu na dovoz energií. Podle Jourové jsou debaty živější u omezení dovozu ropy, na nichž jsou některé země velmi závislé. Stejně jako slovenský premiér Eduard Heger a český ministr financí Zbyněk Stanjura Jourová v dnešní debatě zdůraznila, že nejdůležitější je udržení jednotného postupu Evropy vůči Rusku.

Turecko uzavřelo svůj vzdušný prostor ruským vojenským a civilním letounům, které přepravovaly ruské vojáky do Sýrie. Podle turecké státní televize TRT to sdělil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu. Ministr neupřesnil, zda cílem tohoto kroku je zabránit možnému převozu syrských bojovníků na Ukrajinu.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina Rakety Iskander-M (ruské raktey)