56. den války: Aktivita ruské armády na východní hranici sílí, obránci Mariupolu dlouho nevydrží

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

20. dubna 2022 8:36 | Aktualizováno: 20. dubna 2022 19:25

Mariupol již nevydrží dlouho vzdorovat ruským útokům, varoval tamní velitel ukrajinských sil a požádal svět o pomoc s evakuací. V jiných částech Donbasu se ruské síly snaží prolomit ukrajinské obranné linie a intenzita bojů stoupá. Odeslání stovky protiletadlových raket Ukrajině ohlásila norská vláda. Do Kyjeva jako další z evropských politiků přijel předseda Evropské rady Charles Michel. Počet uprchlíků z Ukrajiny od začátku ruské invaze podle OSN překročil hranici pěti milionů. Rusko podle Kremlu předalo Ukrajině návrh dokumentu s jasnými formulacemi. Podle Kyjeva jde o ruské protiargumenty k ukrajinskému návrhu z istanbulského kola mírových rozhovorů.

Stručný přehled středečních událostí:

Obránci Mariupolu vydrží vzdorovat ruským útokům už jen několik dní, nebo dokonce jen několik hodin, varoval na facebooku Serhij Volynskyj, který velí 36. brigádě námořní pěchoty, bránící spolu s plukem Azov ocelárny Azovstal, poslední baštu ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře.

"Nepřítel je co do počtu desetkrát silnější než my, má převahu ve vzduchu, na zemi, i pokud jde o dělostřelectvo, vybavení a tanky," uvedl Volynskyj. "Obracíme se na světové lídry a prosíme je, aby nám pomohli (...) a přepravili nás na území třetí země," zdůraznil velitel. Dodal, že město je zničeno. V ocelárnách je podle Volynského asi 500 zraněných vojáků, kteří "doslova hnijí", jak řekl americké stanici CNN. Moskva opět vyzvala obránce ke složení zbraní.

Boje na Donbasu jsou stále intenzivnější s tím, jak se ruské síly snaží prolomit ukrajinské obranné linie, uvedlo britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky zpravodajských služeb. Ruské útoky na města napříč Ukrajinou svědčí o záměru narušovat pohyb ukrajinských posil a dodávek zbraní na východ země.

Ukrajinští vojáci zastavili postup ruských sil z města Izjum na severovýchodě Ukrajiny směrem na nedaleký Slovjansk. "Soustředili tam (Rusové) své síly, snaží se tam postoupit, ale zatím se jim to nedaří," uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

Rusko od začátku invaze přišlo podle odhadu ukrajinského velení už o zhruba 20.900 vojáků, 815 tanků a tisíce jiných vozidel a 321 letadel a vrtulníků, oznámil dnes ukrajinský generální štáb. Ruské ministerstvo obrany naopak ohlásilo zničení nejméně 496 dronů a 2388 tanků a dalších obrněnců ukrajinské armády.

Tyto údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusko zjevně posiluje svou vojenskou přítomnost na východě Ukrajiny před potenciálně rozhodující bitvou o ovládnutí průmyslového srdce Ukrajiny s uhelnými doly a továrnami. Boje se odehrávají podél fronty ve tvaru bumerangu o délce stovek kilometrů. Hlavní prioritou Ruska je podle ukrajinského generálního štábu aktuálně likvidace posledního hnízda odporu v ocelárnách Azovstal ve zdevastovaném Mariupolu.

Získání Mariupolu by Rusku zajistilo kontrolu nad rozsáhlým územím jižní a východní Ukrajiny. Geograficky zaujímá Mariupol na mapě malou plochu, ale jeho dobytí by Moskvě umožnilo dokončit pozemní most z Ruska na ukrajinský poloostrov Krym, který Moskva anektovala v roce 2014, upozornila stanice BBC.

V neposlední řadě by dobytí Mariupolu bylo důležité také pro posílení morálky. Kremlu by pomohlo ukázat obyvatelstvu - prostřednictvím státem kontrolovaných médií - že Rusko dosahuje svých cílů.

Evropská unie by měla zavést proti Rusku tvrdší sankce, neboť dosavadní opatření nevedla k zastavení jeho agrese na Ukrajině. Shodli se na tom dnes poslanci ze zahraničního výboru Evropského parlamentu, z nichž část vyzvala k rychlému ukončení dovozu ruské ropy a plynu. Tento dlouhodobě zvažovaný krok však stále nemá jednomyslnou podporu unijních zemí, která je k jeho přijetí nutná.

Evropský blok za téměř dva měsíce od začátku ruské invaze schválil pět balíků bezprecedentních ekonomických sankcí cílících na ruské banky, dopravu, průmysl nebo export důležitých výrobků a surovin včetně uhlí.

Německo do konce letošního roku zastaví dovoz ropy z Ruska, uvedla ministryně zahraničí Annalena Baerbocková po schůzce s pobaltskými protějšky v Rize.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina