55. den války: Rusko pokračuje v útocích na východě Ukrajiny, snaží se o ovládnutí Mariupolu

Ukrajinská armáda

Autor: ČTK

19. dubna 2022 8:10 | Aktualizováno: 19. dubna 2022 21:01

Rusko pokračuje v ofenzivě na východě Ukrajiny, podle ukrajinského generálního štábu se snaží o prolomení obranné linie v Doněcké a Luhanské oblasti a plné ovládnutí Mariupolu. V tomto přístavním městě začal útok na železárny a ocelárny Azovstal, které jsou dosud v držení ukrajinských sil a kde se podle Kyjeva skrývá nejméně tisícovka civilistů. Ruský generál Michail Mizincev dal Ukrajincům ultimátum a vyzval je ke složení zbraní. Ukrajinská policie oznámila, že v Kyjevské oblasti už bylo po stažení ruských sil objeveno více než 1000 těl zabitých civilistů, přes 420 z nich jenom ve městě Buča. Mezinárodní měnový fond snížil kvůli situaci okolo Ukrajiny odhad letošního růstu světové ekonomiky.

Stručný přehled úterních událostí:

Moskva zahájila novou fázi "speciální vojenské operace", oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s odkazem na oficiální označení ruského vpádu na Ukrajinu. Jejím cílem je podle něj kompletní "osvobození" samozvaných útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. O zahájení nové ruské ofenzivy na ukrajinském východě v pondělí informovali i přední ukrajinští činitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

K nové fázi operace se dnes poprvé po třech týdnech vyjádřil také ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého Rusko "konzistentně naplňuje plán osvobození" obou povstaleckých republik. Americké ministerstvo obrany dnes varovalo, že současné ruské útoky na východě země vnímá jen jako předehru k ještě větší ofenzivě a že ruská armáda pokračuje v oblasti v přípravných manévrech.

Ukrajinští vojáci opět ovládli okresní město Marjinka v Doněcké oblasti, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Ruské síly naopak převzaly kontrolu nad městem Kreminna v Luhanské oblasti, oznámil oblastní gubernátor Serhij Hajdaj.

Těžké boje se odehrávají o mariupolské ocelárny Azovstal, které představují poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve městě. Ruská strana dala obráncům další ultimátum, aby areál beze zbraní opustili. Pokud tak učiní, slíbila ušetřit jejich životy. Zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav "Kalyna" Palamar rozhlasové stanici Rádio Svoboda sdělil, že ocelárny jsou prakticky úplně zničené a že ukrajinští vojáci nyní z trosek vyprošťují přeživší. Agentura Unian s odvoláním na ukrajinského poslance a podnikatele Serhije Tarutu napsala, že ruské letectvo bombardovalo nemocnici u oceláren, pod jejímiž troskami se může nacházet až 300 lidí. Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na sociálních sítích však popřel, že by se ve zničené nemocnici nacházeli civilisté.

V podzemních úkrytech pod rozsáhlým metalurgickým závodem se před ostřelováním a leteckými útoky ukrývá nejméně 1000 civilistů. Ukrajina viní ruské síly, že na podnik shazují těžké bomby. Proruští separatisté přítomnost civilistů v ocelárnách popírají. Evakuace civilních obyvatel se prakticky zastavily, Ukrajina a Rusko se ani dnes - tedy už třetí den po sobě - nedohodly na otevření humanitárních koridorů, kterými by mohli do bezpečí odejít lidé z ukrajinských měst zasažených boji.

Policejní šéf Kyjevské oblasti Andrij Něbytov zveřejnil novou bilanci civilních obětí ruských jednotek, podle něj se našlo v oblasti kolem metropole už více než 1000 těl zabitých lidí. Moskva jakékoliv útoky na civilisty odmítá a dění v Buči označuje za provokace a falešné zprávy. Generál Mizincev dnes řekl, že ukrajinská tajná služba (SBU) chce ruské síly obvinit z hromadného zabíjení civilistů v Oděské oblasti. Média podle něj v této chystané provokaci zveřejní fotografie a videa údajných zvěrstev, která ruské síly v napadené zemi spáchaly.

Možné spáchání válečných zločinů na Ukrajině prověřují čeští policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří shromažďují svědectví uprchlíků. Česko dosud uprchlíkům udělilo přes 295.000 speciálních víz. Počet uprchlíků z Ukrajiny v uplynulých dnech a týdnech polevil, podle jednoho ze scénářů by se ale kvůli pokračující ruské agresi na východě a jihu Ukrajiny mohl zvýšit na půl milionu, řekl dnes senátorům ředitel cizinecké policie Milan Majer. České ministerstvo obrany dnes kromě toho oznámilo, že české zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, kterou zajistí společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BTR a BRDM.

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta, zatímco dosud růst odhadoval na 4,4 procenta. Důvodem zhoršení vyhlídek je jak samotná invaze na Ukrajinu, tak západní protiruské sankce. V dnes zveřejněném jarním výhledu fond předpověděl také zpomalení letošního růstu české ekonomiky na 2,3 procenta. Loni růst dosáhl 3,3 procenta. Ukrajinská ekonomika se letos podle MMF propadne o 35 procent a ruská o o 8,5 procenta.

Evropská unie připravuje embargo na dovoz ropy z Ruska a Francie se snaží přesvědčit váhající země, aby jej podpořily, řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Maďarsko ale znovu potvrdilo, že se zákazem dovozu ruské ropy a plynu nebude souhlasit. Kvůli invazi na Ukrajinu je zemní plyn ve Spojených státech nejdražší za více než 13 let, jen od začátku letošního roku se jeho cena zvýšila o více než 100 procent. Přesto plyn v USA zůstává citelně levnější než v Evropě. Dánsko hodlá podle dnešního oznámení premiérky Mette Frederiksenové snížit svoji závislost na dodávkách z Ruska tím, že dočasně zvýší těžbu zemního plynu a zintenzivní produkci energie z obnovitelných zdrojů.

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo podle ukrajinského generálního štábu o 20.800 vojáků, více než 800 tanků a přes 300 letadel a vrtulníků. Ruské ministerstvo obrany dosud za 55 dní války o svých ztrátách informovalo jen dvakrát, naposledy 25. března. Tehdy hovořilo o 1351 zemřelých vojácích.

Ukrajinské síly ráno zaútočily na jednu z ruských obcí v příhraniční Belgorodské oblasti, uvedl gubernátor tohoto územního celku Vjačeslav Gladkov. Zraněni byli podle něj tři lidé, úder poškodil přes 30 domů a narušil dodávky elektřiny a plynu. Podle ruského ministerstva obrany ruské síly v noci na dnešek na Ukrajině zaútočily na 1260 vojenských cílů, ruská vzdušná obrana na Donbasu sestřelila ukrajinskou stíhačku MiG-29. Informace o vojenských ztrátách ani jedné z bojujících stran nelze z nezávislých zdrojů ověřit.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina