Nepokoje ve Švédsku pokračují: Hořel autobus, cestující ho naštěstí opustili

Švédská policie, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

18. dubna 2022 19:00

Ve Švédsku pokračují nepokoje související s mítinky krajní pravice, které začaly ve čtvrtek. V noci na neděli ve městě Malmö hořel autobus poté, co na něj neznámé osoby hodily hořící předmět, uvedla agentura DPA. Cestujícím se podařilo autobus včas opustit. Zapálena byla i další vozidla a popelnice a na policisty létaly kameny a zápalné lahve.

Nepokoje souvisí se shromážděními známého pravicového extremisty. Švédsko v posledních dnech objíždí Rasmus Paludan, šéf dánské strany Stram Kurs (Tvrdý směr), která požaduje zákaz islámu. Své mítinky pořádá v blízkosti čtvrtí, kde bydlí velký počet imigrantů, a snaží se při nich zapálit korán. Setkání, kterých se účastní několik málo příznivců strany, doprovázejí početnější protidemonstrace.

Paludan informoval, že dva nedělní mítinky nakonec zrušil, protože policie ukázala, že nedokáže ochránit jeho příznivce ani sebe, uvedla švédská stanice SVT. 

Šéfka policie v Malmö Petra Stenkulaová uvedla, že je smutné, že svoboda projevu se stala povolenkou pro podobné výtržnosti. V noci bylo podle ní naštěstí zaznamenáno jen několik drobných zranění a zatčen byl šestnáctiletý mladík.

Irácké ministerstvo zahraničí si v neděli kvůli akcím protiislámských aktivistů předvolalo švédského velvyslance v Bagdádu. "Vyzýváme švédskou vládu, aby zastavila aktivity, které rozdělují společnost a provokují cítění náboženských skupin," uvedlo irácké ministerstvo. Podle něj Švédsku hrozí, že poškodí své vztahy s muslimy všude ve světě. Zakázat akce strany Stram Kurs ale již dříve odmítla švédská premiérka Magdalena Anderssonová, podle které stát respektuje svobodu projevu.

Na Velký pátek bylo ve městě Örebro na jihu země zapáleno několik policejních aut a zhruba desítka policistů byla zraněna. Nepokoje byly také v hlavním městě Stockholmu.

Témata: Švédsko Policie Švédsko