Pandemie covidu u konce? USA plánují summit na toto téma, už v květnu

Covid-19, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

18. dubna 2022 17:50

Spojené státy budou 12. května spolupořádat světový summit o ukončení pandemie covidu-19 a o strategiích pro budoucí hrozby pro lidské zdraví. Oznámil to dnes Bílý dům.

Virtuální jednání budou pořádat Spojené státy, Německo, Indonésie, Senegal a Belize. Německo teď předsedá skupině nejvyspělejších zemí G7, zatímco Indonésie je předsednickou zemí skupiny největších ekonomik G20.

"Summit zvýší naše společné snahy ukončit akutní fázi epidemie covidu-19 a připravit se na budoucí hrozby pro lidské zdraví," uvedly zmíněné země v prohlášení, které zveřejnil Washington.

Půjde zatím o druhý globální summit o pandemii covidu-19, která si podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) od svého začátku v prosinci 2019 vyžádala v celém světě životy více než šesti milionů lidí a tvrdě dopadla na světovou ekonomiku. Předchozí podobné celosvětové jednání zorganizoval v září 2021 americký prezident Joe Biden, který během něj vyzýval k rozsáhlejší vakcinaci ve světě.

Úmrtnost na koronavirus sice ve světě podle agentury AFP výrazně klesla, kvůli jeho šíření ale nadále platí nejrůznější omezení v řadě zemí včetně Číny. Tam jsou v izolaci miliony lidí a kde pokračuje přísný lockdown v nejlidnatějším čínském městě Šanghaji.

Ve čtvrtek podle AFP představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO) navíc varovali, že onemocnění covid-19 může ještě způsobit velké epidemie. "Jsme stále uprostřed pandemie," upozornila epidemioložka WHO Maria Van Kerkhoveová.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) USA