Maršál Žukov PADL v Charkově! Strhli tam bustu sovětského hrdiny druhé světové války + VIDEO

V Charkově strhli bustu sovětského hrdiny druhé světové války maršála Žukova

Autor: stars24.cz, ČTK

18. dubna 2022 3:23

V ukrajinském městě Charkov byla stržena busta sovětského vojenského velitele a hrdiny druhé světové války maršála Georgije Žukova. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Jedna z místních představitelek uvedla, že památník byl zničen v neděli kolem 11:00 místního času (10:00 SELČ); akce proběhla velmi rychle. Videonahrávka ukazující, jak je busta strhávána z podstavce, byla zveřejněna na sociálních sítích.

landed on the dump is the right place for the entire Ruskie Mir pic.twitter.com/jgda0cDM7B

— Michał Gaweł (@MichalGawelPL) April 17, 2022

Kosťantyn Nemičev, vůdce ozbrojené jednotky Kraken spojované s ukrajinskou krajní pravicí, prohlásil, že památník zničila jeho jednotka. Charkovské úřady se dlouho stavěly proti odstranění pomníku.

Na delší verzi videozáznamu zveřejněné na síti Telegram je vidět, jak je busta maršála Žukova po stržení odvážena na nákladním autě a vyhozena na skládku. Server BBC News poznamenal, že zničení památníku bude velmi pravděpodobně mnoha Rusy vnímáno jako vážná provokace.

Maršál Žukov jako náčelník generálního štábu velel sovětské armádě v bitvě o Moskvu, za cenu více než milionu sovětských vojáků zvítězil i u Stalingradu a Rudou armádu dovedl vítězně až do Berlína. Po Stalinově smrti byl krátce ministrem obrany (1955-1957).

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Charkov Georgij Žukov