52. den války: Ruská armáda přeskupuje jednotky, Kyjevem a Lvovem otřásají výbuchy

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

16. dubna 2022 9:14 | Aktualizováno: 16. dubna 2022 21:53

Ruská armáda přeskupuje a posiluje své jednotky, nejaktivnější je ve směru na města Doněck a Slobožanske na východě Ukrajiny, uvedl dnes generální štáb ukrajinské armády. Rusové rovněž dál částečně blokují město Charkov a ostřelují ho dělostřelectvem. Informace zveřejňované ukrajinským generálním štábem nelze nezávisle ověřit, stejně jako informace poskytované ruským velením.

Stručný přehled sobotních událostí:

Při dnešním raketovém útoku v Kyjevě zahynul jeden člověk a několik dalších osob utrpělo zranění, uvedl kyjevský starosta Vitalij Kličko. Ukrajinská média informovala již brzy ráno o výbuších v ukrajinské metropoli a také ve Lvově na západě země. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že raketami zasáhlo budovy továrny na výrobu obrněných vozidel v Kyjevě a zařízení na opravu vojenské techniky v Mykolajivu.

V okolí města Izjum ruská armáda rozmístila až 22 taktických skupin a snaží se udržet dříve obsazené pozice. Do oblasti byly vyslány i další posily. Jak uvedl ukrajinský generální štáb, je pravděpodobné, že Rusové zintenzivní své akce ve směru na obce Izjum a Barvinkove.

I ve směru na Doněck se Rusové snaží udržet si pozice na obsazených územích. Své úsilí soustředí na obsazení měst Rubižne a Popasna v Luhanské oblasti a rovněž na plnou kontrolu nad Mariupolem. Snaží se obnovit své bojové schopnosti, doplnit zásoby munice a zlepšit svou taktickou pozici. Pokračují ale i v ostřelování.

V ukrajinské metropoli Kyjevě a ve Lvově na západě země byly dnes nad ránem slyšet výbuchy, napsala agentura Reuters s odkazem na místní média. Ukrajinské úřady zatím informaci nepotvrdily. Protiletecké sirény se v noci na dnešek rozezněly také v řadě dalších měst na jihu, západě i v centrální části Ukrajiny, napsal list The Guardian s odkazem na ukrajinské vládní účty na sociální síti telegram.

Rusko začalo nanovo ostřelovat Kyjev a další města poté, co se ve čtvrtek v Černém moři potopil ruský křižník Moskva. Ukrajinské úřady oznámily, že vlajkovou loď Černomořské flotily zasáhly protilodními střelami Neptun. Rusko sdělilo, že na lodi vybuchla munice, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok.

Posádka potopeného ruského raketového křižníku Moskva je podle ruského námořnictva naživu. Agentura TASS dnes v podvečer napsala, že s posádkou se setkal vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránění hodlají i dál pracovat v řadách námořnictva. Kyjev uvádí, že vlajkovou loď ruské Černomořské flotily v týdnu zasáhl dvěma protilodními střelami a podle ukrajinské pobřežní stráže se posádka následně zřejmě utopila.

Výsledkem jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení válečného konfliktu by mohl být podpis dvou dokumentů. Jeden z nich by se měl týkat bezpečnostních záruk pro Ukrajinu. Novinářům to dnes v Kyjevě řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že likvidace posledních ukrajinských vojáků v Mariupolu by vedla ke konci mírových jednání s Moskvou.

"Rusko by rádo vidělo jednu smlouvu, která by zahrnovala vše, ale ne všechny země jsou připraveny si sednout s Rusy za jeden stůl po Buči, Boroďance," řekl podle serveru RBK-Ukrajina Zelenskyj. Dodal, že tak mohou nakonec vzniknout dokumenty dva. Jeden o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu a druhý by byl přímou dohodou mezi Ukrajinou a Ruskem. Zelenskyj v minulosti upozorňoval, že po zvěrstvech okupantů v Buči, v Mariupolu a dalších ukrajinských městech, která šokovala také Západ, se šance na jednání s Ruskem zmenšila.

Zelenskyj také varoval, že likvidace posledních ukrajinských vojáků v Mariupolu ruskou armádou by vedla ke konci všech rozhovorů s Moskvou. Jednání by se tak podle něj dostala do slepé uličky. Situace pro ukrajinské jednotky v obleženém městě je nyní velmi těžká. "Chlapci se ale drží," řekl Zelenskyj s tím, že ukrajinská armáda má se svými jednotkami spojení. Podle ukrajinského prezidenta Rusko odmítá humanitární koridory pro civilní obyvatele města, kde nyní pokračují boje a chybí jídlo, voda i léky.

Rusko zakázalo vstup do země britskému premiérovi Borisu Johnsonovi, ministryni zahraničí Liz Trussové, ministru obrany Benu Wallaceovi a dalším deseti členům vlády a politikům, uvedla dnes ruská agentura Interfax. Ruská diplomacie se tak rozhodla s ohledem "na nepřátelské kroky britské vlády". Londýn v reakci na krok Moskvy uvedl, že jeho podpora Ukrajiny trvá.

Rusko v diplomatické nótě upozornilo českou stranu, že bez jeho souhlasu nesmí poskytovat třetím zemím zbraně sovětské provenience. ČTK to dnes sdělil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). České ministerstvo podle něj reagovat nebude. Jde o věcný nesmysl a na tento materiál neexistuje doložka zakazující jeho opětovný vývoz, uvedl. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) je tvrzení Ruska jen další drzý pokus odradit západní země od pomoci Ukrajině.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina