Styk bez písemného souhlasu je znásilnění, rozhodli poslanci

Ženy a sex

Autor: Jan Novák, stars24.cz

23. května 2018 18:24

Vládní návrh zákona o výslovném souhlasu k pohlavnímu styku prošel. Většina poslanců mu dala zelenou a od 1. července tak začne ve Švédsku platit nařízení, které ve světě nemá obdoby. V čem spočívá? Pokud chce muž prožít intimní chvíle se ženou, musí k tomu mít výslovný souhlas, nejlépe v papírové podobě. V opačném případě se dopouští znásilnění.

Dřívější švédský zákon umožňoval trestní stíhání pachatelů znásilnění jen v tom případě, pokud bylo prokázáno, že použili hrozbu nebo násilí. Podle nového zákona by pachatel mohl být stíhán i tehdy, když nedostal "výslovný souhlas" k pohlavního styku.

Švédský předseda vlády Stefan Lövfen už dříve uvedl, že přenesení odpovědnosti za důkazy z oběti na pachatele je cílem "historické reformy", kterou jeho koalice připravovala od doby, kdy začala před 3 lety vládnout.

Zákon, který vstoupí v platnost 1. července, uvádí, že souhlas může být ústní nebo písemný. Mnoho švédských advokátů ale lidem radí, aby se na ústní souhlas nespoléhali, protože není průkazný v případě, kdy je vysloven beze svědků.

Radí proto lidem, aby si před pohlavním stykem raději sepsali papírovou dohodu. Písemný souhlas je podle nich nejlepší obranou před případnými zákonnými spory, a nejlepší průkazný materiál. Pasivita totiž podle nového zákona není souhlasem se sexem.

Sám zákon totiž stanoví, se sex s osobou, která je neaktivní nebo jednoznačně nesouhlasí se stykem, je nezákonný. Obě osoby proto musí zjistit, jestli je ta druhá připravena. Romantické, že?

V případě, že se pár oddá sexu bez výslovného souhlasu, může osobě, která nedbala jeho dodržení, hrozit až čtyřleté vězení za sexuální zneužití z nedbalosti nebo znásilnění.

Kritici zákona namítají, že v žádném případě nepovede k menšímu počtu znásilnění. Někteří jej nazývají populistickým a svět na ním jen kroutí hlavou.

Témata: sex Poslanecká sněmovna Švédsko Lidé