Putin dorazil na pohřeb Žirinovského zřejmě s jaderným kufříkem

Vladimir Putin, ruský prezident

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. dubna 2022 20:14

Ruský prezident Vladimir Putin byl spatřen na pohřbu nacionalistického politika Vladimira Žirinovského s kufříkem, který podle spekulací může sloužit k odpálení jaderných zbraní.

The Independent uvedl, že Putina na pohřbu doprovázel muž v tmavém obleku, který měl u sebe kufřík s kódy potřebnými k jadernému útoku. Podle serveru The Mirror je strážce kufříku jedním ruských vysokých vojenských důstojníků.

Zda-li jde opravdu o jaderný kufřík se ověřit nepodařilo, média se však k této variantě přiklánějí. Putin má zřejmě strach o svůj život, čemuž nahrává i fakt, že při jeho návštěvě pohřbu byla katedrála Krista Spasitele v Moskvě vyklizena.

Prostory musely opustit dokonce i stráže, které ostatky Žirinovského hlídaly. Podle médií se Putin obává možného atentátu na svou osobu v souvislosti s následky invaze na Ukrajinu, která se dotkla řady Rusů, ať už běžných občanů či oligarchů.

At parting with the deputy of the Russian Federation Zhirinovsky, Russian President Putin arrived with a nuclear suitcase. pic.twitter.com/64zECKN4pj

— Su-57 5th Gen Fighter (@5thSu) April 9, 2022

To, jaké důvody k tomu ruského prezidenta vedly, je v posledních týdnech předmětem spekulací. Proslýchá se, že se kvůli panickým obavám z covidu uchýlil do dlouhé izolace, která jeho duševnímu stavu neprospěla.

V minulosti se ale objevily i nepotvrzené zvěsti o údajné nemoci postihující mozek či o snaze za každou cenu "vstoupit do historie". Ať už je skutečný důvod jakýkoliv, Putin v poslední době komunikuje pouze s úzkou skupinou lidí a na veřejnosti se objevuje jen málo.

Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru uvádí, že Rusko je s 6 255 jadernými hlavicemi světovou velmocí. Krátce po začátku invaze Putin nařídil uvést jaderné síly do nejvyšší pohotovosti, kvůli čemuž s sebou pravděpodobně nosí zmíněný jaderný kufřík.

Sám jej však aktivovat nemůže. V Rusku se nachází celkem tři a k jadernému útoku jsou zapotřebí minimálně dva. Druhý se nachází u ministra obrany Sergeje Šojgu a třetí u náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerassimova.

Témata: Vladimír Putin