44. den války: Rusko chce dobýt Mariupol a prolomit ukrajinskou linii u Doněcku

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

8. dubna 2022 8:30 | Aktualizováno: 8. dubna 2022 23:00

Přípravy na ruskou ofenzivu na východě Ukrajiny vrcholí, uvedl dnes ráno generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Hlavním cílem ruských jednotek je podle štábu dobytí Mariupolu, ofenziva v oblasti města Izjum a prolomení ukrajinské linie u Doněcku. Podle ukrajinské armády Rusové dál ostřelují civilní cíle a infrastrukturu, hlásí i použití raketometů.

Stručný přehled pátečních událostí:

Počet obětí ruského raketového útoku na vlakové nádraží v Kramatorsku vzrostl na 50. Oznámil to gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko, podle kterého je mezi nimi i pět dětí. Rakety zasáhly nádraží, které využívají civilisté k evakuaci do bezpečnějších oblastí, dnes dopoledne. Z 98 zraněných převezených do zdravotnických zařízení bylo 16 dětí, 46 žen a 36 mužů.

Ruské ministerstvo obrany útok na železniční stanici v Kramatorsku popřelo a obvinění ukrajinských úřadů označilo za provokaci. "Taktické rakety Točka-U, jejichž úlomky byly nalezeny poblíž kramatorského nádraží a zveřejněny svědky, používá pouze ukrajinská armáda," napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský resort obrany. Ruské ozbrojené síly podle ní dnes žádné útoky v Kramatorsku nepodnikly. Na východě Ukrajiny však vojensky působí také jednotky neuznaných separatistických republik, z pohledu Moskvy nezávislých států s vlastní armádou.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který je společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a slovenským premiérem Eduardem Hegerem na cestě do Kyjeva, útok, který rovněž připsal Rusům, odsoudil. "Je to další pokus o uzavření únikových cest pro ty, kteří prchají před touhle neodůvodněnou válkou," napsal na twitteru Borrell. Útok na nádraží v Kramatorsku odsoudila také britská ministryně zahraničí Liz Trussová. "Cílit na civilisty je válečný zločin," uvedla.

Americké velvyslanectví na Ukrajině označilo úder na nádraží v Kramatorsku za "další zvěrstvo spáchané Ruskem na Ukrajině." Svět požene (prezidenta Vladimira) Putina k zodpovědnosti," napsala diplomatická mise na twitteru.

"Na území Doněcké a Luhanské oblasti (ukrajinské jednotky) za posledních 24 hodin odrazily sedm nepřátelských útoků, zničily čtyři tanky, dva dělostřelecké systémy, deset obrněných jednotek a jedenáct nepřátelských vozidel," uvádí armáda.

Ozbrojené síly Běloruska podle velení ukrajinské armády provádějí operační a bojovou přípravu na cvičištích po celé zemi, čtyři taktické skupiny se zapojily do úkolů na posílení ochrany ukrajinsko-běloruské hranice. Z území Běloruska Ukrajině i nadále hrozí raketové a letecké údery, dodává štáb. Zpravodajské informace podle štábu naznačují, že v Bělorusku vznikají nové vojenské jednotky a soukromé skupiny složené z "dobrovolníků". Ukrajinská armáda přiznává, že tato informace dosud nebyla ověřena. Rusko na konci února podniklo invazi na Ukrajinu mimo jiné právě z běloruského území.

Britské ministerstvo obrany s odkazem na zpravodajské informace ve své pravidelné ranní analýze uvedlo, že se ruské jednotky zcela stáhly ze severu Ukrajiny do Běloruska a do Ruska. Přinejmenším část těchto sil se přesouvá na východ Ukrajiny, aby se zapojila do bojů v Donbasu. Před plným bojovým nasazením bude velká část těchto jednotek potřebovat doplnit zásoby, což potrvá nejméně týden, uvedlo britské ministerstvo. "Strategicky významné město Izjum zůstává pod jejich (ruskou) kontrolou," píše se v analýze.

Podle středeční zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci mají nadále pod kontrolou jihozápad Mariupolu. Ruské jednotky se podle ISW připravují na plánovaný centrální útok na Doněckou a Luhanskou oblast, který by měl přijít v nejbližších dnech.

"Ukrajinské síly odrazily pokračující ruské útoky z Izjumu na jihovýchod směrem na Slovjansk a Barvinkove. Ruské a běloruské síly se za pomoci demonstrativních akcí snaží udržet ukrajinské jednotky v okolí Kyjeva. Je však velmi nepravděpodobné, že by tyto jednotky zahájily nové útočné operace, a ukrajinské jednotky z okolí Kyjeva se pravděpodobně mohou bezpečně přemístit na východní Ukrajinu," píší analytici ISW.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina