43. den války: Úřady vyzvaly obyvatele Donbasu k evakuaci, ostřelování Luhanské oblasti pokračuje

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

7. dubna 2022 9:00 | Aktualizováno: 7. dubna 2022 21:57

Na východě Ukrajiny pokračovalo ruské ostřelování městečka Popasna v Luhanské oblasti. Cílem jsou ukrajinské ozbrojené síly, sdělil dnes ráno generální štáb ukrajinské armády. Ruská armáda podle něj chce obnovit ofenzivy na města Rubižne a Nižne, které se nacházejí severně a jižně od města Severodoněck v Luhanské oblasti.

Stručný přehled čtvrtečních událostí:

U obce Novotoškuvske, rovněž v Luhanské oblasti, se ruští vojáci podle ukrajinské armády neúspěšně pokusili prolomit ukrajinské obranné linie. Na obsazených územích Rusové nadále páchají násilí na civilistech, tvrdí ukrajinský generální štáb. Kromě toho prý ruské jednotky pokračují v "nuceném přesídlování" obyvatel přístavního města Mariupol v Doněcké oblasti.

Ukrajina očekává, že právě na průmyslový východ Ukrajiny se ruská vojska v příštích dnech a týdnech soustředí, zatímco z předměstí Kyjeva se už stáhla. Úřady proto vyzvaly obyvatele Donbasu k evakuaci. Ukrajinská armáda naopak zjevně postupuje na jihoukrajinské město Cherson, které Rusové obsadili počátkem března.

Také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu varoval, že ruská armáda soustřeďuje síly k nové ofenzivě na východě, kde je oficiálním cílem Kremlu takzvané "osvobození" převážně ruskojazyčného Donbasu. Zelenskyj si rovněž znovu postěžoval na nedostatečnou vojenskou pomoc Ukrajině. "Pokud nedostaneme zbraně, které potřebujeme, Rusko to bude chápat jako povolení k útoku, jako povolení k další vlně krveprolití na Donbasu," řekl prezident.

Starosta Mariupolu ve středu řekl, že už bylo zabito více než 5000 civilních obyvatel města. Mezitím v oblastech severně od Kyjeva teprve vycházejí najevo zvěrstva, kterých se tam před stažením ruští vojáci dopustili.

Z obléhaného Mariupolu, který se stal kvůli rozsahu devastace symbolem nynější ruské agrese na Ukrajině, ale i z dalších měst na východě Ukrajiny se daří jen pomalu evakuovat obyvatele. Obtížné je také dostat k nim humanitární pomoc. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková ráno vyjádřila naději, že dnes se otevře deset evakuačních koridorů pro civilisty, ale obyvatelé Mariupolu budou muset použít vlastní automobily.

Ukrajinská armáda tvrdí, že jenom ve středu v Doněcké a Luhanské oblasti odrazila devět ruských útoků. Zničila také šest tanků, pět ozbrojených a šest dalších vozidel, čtyři dělostřelecké systémy, dvě nepřátelská letadla, jednu střelu s plochou dráhou letu a také jeden bezpilotní letoun. Podobné údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinská armáda podle Martina Bulky z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany bude muset změnit taktiku, pokud bude chtít vytlačit ruskou armádu z ukrajinského území. Se změnou taktiky ale narostou ztráty, uvedl Bulka v analýze pro ČTK. Boje pokračují od konce února, kdy Rusko Ukrajinu vojensky napadlo.

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) zachytila hovory z vysílaček ruských vojáků o zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča nedaleko Kyjeva. Informuje o tom dnes německý magazín Der Spiegel. Podobné zločiny se podle ní mohly odehrát i v jihoukrajinském Mariupolu a okolí.

Zástupci zemí Evropské unie se dnes po dvou dnech jednání shodli na pátém balíku protiruských sankcí, jehož zásadní součástí je ukončení odběru uhlí z Ruska. Na twitteru to oznámilo francouzské předsednictví EU. Evropský blok také zakáže ruským lodím využívat své přístavy a nákladním dopravcům z Ruska a Běloruska své silnice. Nové postihy se vztahují i na čtyři velké ruské banky a zákaz dovozu dalších materiálů a výrobků včetně dřeva či alkoholu. EU také rozšíří sankční seznam více než osmi stovek osob a firem, které mají zablokovaný majetek na jejím území a zákaz cest do unijních zemí.

Valné shromáždění OSN ve světle zpráv o vraždění civilistů na Ukrajině schválilo přerušení ruského členství v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Příslušný návrh rezoluce podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24 a dalších 58 se zdrželo, ukazují konečné výsledky hlasování. Nesouhlas s krokem prosazovaným skupinou zemí v čele se Spojenými státy vyjádřily mimo jiných Čína a Írán.

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo zhruba o 18.900 vojáků, uvedla dnes ukrajinská armáda. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov později v rozhovoru se stanicí Sky News připustil, že Rusko na Ukrajině utrpělo značné ztráty, i když Moskva zatím potvrdila jen 1351 padlých vojáků. O růstu ztrát ukrajinských sil dnes informovalo i ruské ministerstvo obrany. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami nelze nezávisle ověřit.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina