40. den války: Přesun ruských vojsk odhaluje další mrtvé civilisty. V okolí Kyjeva je jich přes 400

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

4. dubna 2022 8:47 | Aktualizováno: 4. dubna 2022 20:32

Ukrajinské jednotky osvobodily tři obce, důležité pro prolomení ruského obklíčení oblastního centra, města Černihiv na severu země, uvedla ukrajinská média s odvoláním na místní velitelství ozbrojených sil. Podle dřívějších informací se ruští vojáci stahují od ukrajinské metropole, stejně jako od Černihivu na severu země, a soustřeďují se nyní zejména na východě země. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Rusko se chystá vedle Donbasu zaměřit i na jih Ukrajiny. Po odchodu ruských jednotek z některých regionů ale nacházejí Ukrajinci další těla zabitých civilistů, dosud jich objevili nejméně 400.

Stručný přehled pondělních událostí:

Po odchodu ruských jednotek z některých regionů nacházejí Ukrajinci další těla zabitých civilistů, dosud jich objevili nejméně 400, informovala dnes s odvoláním na místní představitele stanice CNN. Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová podle agentury Ukrinform sdělila, že z Kyjevské oblasti úřady dosud odvezly těla 410 zabitých civilistů.

"Prokurátoři a další specialisté zatím ohledali 140 z nich," uvedla Venediktovová, podle níž úřady při vyšetřování pracují s místními obyvateli, dohledávají svědky, oběti, shromažďují fotografie nebo videozáznamy. "Lidé jsou vyděšení, unavení a ztrápení, zažili hrůzu. To také vyžaduje čas a profesionální přístup, aby se vše správně zaznamenalo a nepřišli jsme o šanci najít a potrestat viníky," podotkla prokurátorka.

Zprávy o vyvraždění stovek civilistů v ukrajinském městě Buča během jeho asi měsíc trvající ruské okupace vyvolaly o víkendu pobouření u ukrajinských i západních představitelů. Ukrajinské úřady i svědci uvedli, že ruští vojáci v Buči zabili stovky civilistů. Mrtví jsou v masovém hrobě, těla ale ležela i na ulicích, některá z nich s rukama svázanýma za zády. Kyjev označil Buču za "novou Srebrenicu", kterou spáchala ruská vojska. Za "zvěrstva" považují události ve městě mimo jiné zástupci Evropské unie, Německa, Británie i Česka a slibují zostření sankcí proti Rusku.

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by ruští vojáci v Buči zabíjeli civilisty. Tvrdí, že fotografie a videa, které se dostaly na veřejnost, jsou "další provokací" ukrajinské vlády a žádá, aby se věcí zabývala Rada bezpečnosti OSN. Mluvčí ruské diplomacie Zacharovová prohlásila, že fotografie byly pořízeny na "příkaz" USA.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov tato obvinění dokládaná záběry, na nichž jsou vidět desítky zmasakrovaných civilistů, označil za "falešný útok" na Moskvu a prohlásil, že jsou zinscenovaná. Podobně se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který obvinění "kategoricky" odmítl.

Americká společnost Maxar zveřejnila satelitní snímek ukrajinského města Buča z 31. března, na kterém patrný asi 15 metrů dlouhý příkop v areálu místního kostela svatého Ondřeje; zde se později našel masový hrob. Maxar tvrdí, že na snímku z 10. března jsou patrné zemní práce v areálu kostela, uvedla agentura Reuters a stanice BBC na svém webu s tím, že nemohly pravost snímků ověřit.

Ukrajinské úřady od vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu před 40 dny registrují více než 7000 válečných zločinů. Podle agentury Ukrinform to dnes v televizi sdělila ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová.

Ruské ozbrojené síly od začátku invaze na Ukrajinu přišly už přibližně o 18.300 vojáků. Uvedl to dnes generální štáb ukrajinské armády, který také zvýšil údaje o zničené ruské výzbroji. Kyjev rovněž tvrdí, že drží v zajetí na 600 ruských vojáků. O růstu ztrát ukrajinských sil dál informuje také ruské ministerstvo obrany. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (ONCHR) potvrdil zabití 1417 civilistů, včetně 121 dětí během ruské invaze na Ukrajinu. Zranění bylo dalších 2038 lidí, včetně 171 dětí, uvedla světová organizace.

Ukrajinské jednotky osvobodily tři obce, důležité pro prolomení ruského obklíčení oblastního centra, města Černihiv na severu země, uvedla ukrajinská média s odvoláním na místní velitelství ozbrojených sil. Obce Kolyčivka, Jahidne a Ivanivka leží u hlavní trasy na Černihiv, poznamenal list Ukrajinska pravda na svém webu. Ruské jednotky se stahují i ze Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl tamní gubernátor podle agentury Unian.

Ruská vojska se stahují i ze Sumské oblasti na severovýchodě země, ale oblast ještě není osvobozena, uvedl podle Unian gubernátor Dmytro Žyvyckyj. "Máme dobré zprávy. Ruská vojska se začala od soboty aktivně stahovat na své území z naší oblasti," uvedl gubernátor v neděli večer. Současně varoval, že je ještě brzy na to, aby se dalo hovořit o osvobození oblasti, protože pokračuje její čištění od nepřítele.

Ruská ofenziva se zaměřuje na Donbas na východě Ukrajiny a do oblasti míří další ruské jednotky, včetně žoldnéřů z ruské soukromé Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) armády. Ve své pravidelné ranní zprávě o válce na Ukrajině to dnes napsalo britské ministerstvo obrany.

Ukrajinský ministr financí Mykola Solskyj varuje před vysokými celosvětovými cenami potravin v důsledku pokračující ruské invaze na Ukrajině. Čeká ale dobrou sklizeň a doufá, že Ukrajina bude moct obilí vyvézt. Informovala o tom agentura Reuters.

Majitel Seznamu.cz Ivo Lukačovič posílá 100 milionů korun na nákup zbraní pro Ukrajinu. Reaguje tak na záběry z ukrajinského města Buča po odchodu ruských vojáků, kteří ho okupovali. Lukačovič to dnes uvedl na twitteru. Peníze mají pomoct dostat z Ukrajiny ruskou armádu, která do země vtrhla před 40 dny.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina