Rusko se neštítí ničeho? Vojáci stříleli na demonstraci

Ruská armáda

Autor: ČTK

27. března 2022 18:59

Proti ruské okupaci dnes v centru jihoukrajinského Chersonu, jediného velkého města, které se ruským jednotkám od začátku invaze podařilo ovládnout, opět demonstrovali tamní obyvatelé. Ruští vojáci k jejich rozehnání použili granáty se slzným plynem a také stříleli. Jedna demonstrantka byla zraněna, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní média a informace ze sociálních sítí.

"Ani únosy lidí, ani použití zbraní nezabránilo lidem znovu se sejít na náměstí Svobody," napsal deník. "Podle očitých svědků okupanti z tlampačů varovali, že mítinky jsou zakázané, ale lidé stejně dál ukazují agresorovi, že se ho nebojí," dodal. Demonstranti vykřikovali hesla proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a skandovali "Cherson je Ukrajina!".

Ruští vojáci reagovali střelbou a použili granáty se slzným plynem, jedna z protestujících byla zraněna, dodal deník.

Ukrajinci dnes podle listu demonstrovali také v okresním městě Kachovka v Chersonské oblasti, které mělo před válkou asi 36.000 obyvatel.

Střelba zněla Chersonem i před týdnem, kdy místní obyvatelé jako každou neděli protestovali proti okupaci. Podle neoficiálních zpráv zranění utrpěl jeden či dva lidé. Ruské úřady se ke střelbě nevyjádřily.

Ruská propaganda podle tehdejší reportáže BBC z místa dění vnímala ruskojazyčný Cherson jako proruské město, a tak ruské vojáky proukrajinské demonstrace zprvu zaskočily. Nyní vojáci na demonstracích střílí a dělají zátahy na ukrajinské vojáky, policisty, novináře, aktivisty a pracovníky ukrajinské tajné služby SBU v naději, že volání "Cherson je Ukrajina" utichne. Město trpí nedostatkem potravin a léků.

Jihoukrajinský Cherson je přístavní město při ústí Dněpru do Černého moře. Před válkou měl podle různých odhadů od 280.000 do 320.000 obyvatel.

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Rusko Ruská armáda