32. den války: Ruská armáda měla opět zaútočit fosforem, v Chersonu se demonstrovalo a střílelo

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Autor: ČTK

27. března 2022 8:59 | Aktualizováno: 27. března 2022 21:54

Ukrajinské síly zatkly ve Lvově muže podezřelé z podílu na přípravě ruského raketového útoku na město a ze špionáže. S odkazem na guvernéra Lvovské oblasti o tom informovala agentura AP. Podle starosty Lvova byl útok odvetou za návštěvu amerického prezidenta Bidena v Polsku, poblíž hranic s Ukrajinou. Ukrajinští vojáci u města Avdivka tvrdí, že zde Rusové použili zakázanou munici s fosforem. Informaci nebylo možné ověřit. Objevily se zprávy, že ukrajinské síly znovu dobyly řadu menších měst po celé zemi. Proti ruské okupaci dnes v centru jihoukrajinského Chersonu, jediného velkého města, které se ruským jednotkám od začátku invaze podařilo ovládnout, opět demonstrovali tamní obyvatelé. Ruští vojáci k jejich rozehnání použili granáty se slzným plynem a také stříleli.

Stručný přehled nedělních událostí:

Ukrajinské síly zatkly ve Lvově muže podezřelé z podílu na přípravě ruského raketového útoku na město a ze špionáže. S odkazem na guvernéra Lvovské oblasti o tom informovala agentura AP. Podle starosty Lvova byl útok odvetou za návštěvu amerického prezidenta Bidena v Polsku.

Moskva tvrdí, že v sobotu zasáhla objekty spojené s protivzdušnou obranou Ukrajiny. Mezi cíli byl podle ministerstva obrany sklad střel u Kyjeva a opravna techniky ve Lvově. V tomto městě nedaleko polských hranic byl zasažen také sklad pohonných hmot, požár už byl uhašen.

Ukrajinští vojáci u města Avdivka tvrdí, že tam Rusové použili zakázanou munici s fosforem. Informaci nebylo možné ověřit. Objevily se zprávy, že ukrajinské síly znovu dobyly řadu menších měst po celé zemi.

Jihoukrajinské město Mariupol, těžce zkoušené údery ruských sil od prvních dnů invaze na Ukrajinu, stále do rukou agresora nepadlo. Agentuře Unian to řekl starosta Vadym Bojčenko. Podle něj ruská armáda nepřišla Mariupol "osvobodit", ale vymazat ze zemského povrchu i s jeho obyvateli. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková obvinila okupanty, že násilně odvážejí Ukrajince do Ruska.

Ukrajinský generální štáb dnes potvrdil osvobození města Trosťanec v Sumské oblasti na severovýchodě země a vsi Husarivka v Charkovské oblasti, jak o tom dříve informovala média. Ruské síly se pokoušejí obklíčit ukrajinské jednotky na východě země, zatímco ukrajinské síly v Sumské a Charkové oblasti přešly k taktickým protiútokům, uvedl Oleksij Arestovyč, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. Ukrajinské velení připustilo, že ruské jednotky, kryty letectvem a dělostřeleckou palbou, upevňují své pozice v oblasti Polesí, rozprostírající se na pomezí Běloruska a Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s ruskými novináři jako lživé odmítl tvrzení Moskvy, že se prý Kyjev jako první chystal zaútočit na separatisty ovládnuté části ukrajinského Donbasu. Moskva existencí údajného dokumentu o přípravách ukrajinského útoku odůvodňuje rozpoutání války proti Ukrajině. V interview znovu vyjádřil svou ochotu setkat se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v zájmu ukončení války a co nejmenšího počtu obětí. Kyjev je podle něj připraven jednat i o neutrálním a bezjaderném postavení země za podmínky skutečných bezpečnostních záruk. Zelenskyj zároveň zdůraznil, že případnou dohodu by schvalovali Ukrajinci v referendu, které by se mohlo uskutečnit jedině po stažení cizích vojsk ze země.

Strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě, řekl dnes při návštěvě Izraele americký ministr zahraničí Antony Blinken. Americký prezident Joe Biden v sobotu v projevu ve Varšavě prohlásil, že ruská hlava státu Vladimir Putin nemůže zůstat u moci.

Ke zdrženlivosti při volbě slov ve vyjádřeních ohledně Ruska a Ukrajiny dnes vyzval francouzský prezident Emmanuel Macron po sobotním projevu amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. Biden, který ruského prezidenta označil slovem "řezník", v Polsku prohlásil, že Vladimir Putin nemůže zůstat u moci. Podle Macrona je důležité, aby státníci napjatou situaci svými vyjádřeními dál nezhoršovali.

Ukrajinská a ruská delegace budou od pondělka 28. března do středy 30. března jednat v Turecku, oznámil dnes jeden z ukrajinských vyjednavačů, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa Davyd Arachamija. Vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij později podle ruských médií upřesnil, že delegace budou jednat 29. a 30. března; místo konání rozhovorů neuvedl.

Ruské ozbrojené síly už od 24. února, tedy od začátku své invaze na Ukrajinu, přišly už přibližně o 16.600 vojáků. Na facebooku o tom dnes informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, které rovněž zvýšilo údaje o zničené ruské výzbroji a vojenské technice. O nárůstu ztrát ukrajinských sil ale informuje i ruské ministerstvo obrany.

Od začátku ruské invaze zahynulo na Ukrajině 139 dětí a přes 205 bylo zraněno. Na sociální síti Telegram to dnes sdělila ukrajinská generální prokuratura. Generální prokuratura, která o rostoucím počtu dětských obětí ruských útoků informuje pravidelně, upřesnila, že nejvíce zabitých a zraněných dětí, 65, je do dneška hlášeno z Kyjevské oblasti. Doněcká oblast jich registruje 53 a Charkovská 45.

Česká republika dosud zmrazila majetek za stovky milionů korun ruským občanům a firmám, na které se vztahují sankce EU uvalené na Moskvu po invazi na Ukrajinu. Premiér Petr Fiala (ODS) v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že stát v tom postupuje razantně, limituje ho ale současná legislativa. Vláda proto chystá změnu zákonů, které úřadům uvolní ruce.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny v samozvané Luhanské lidové republice (LNR), kterou uznává jen Moskva, se chystají brzy uspořádat referendum o připojení k Rusku. Podle ruských agentur to dnes v Luhansku řekl vůdce LNR Leonid Pasesčnik. Kyjev dal hned v reakci najevo, že referendum provedené Rusy na okupovaném území bude neplatné. Podobný postup Kreml zvolil v roce 2014, když nakonec oznámil mezinárodně neuznávanou anexi ukrajinského Krymu.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Ruská armáda