Sergej Lavrov varoval NATO před misí na Ukrajině! Chce ji Polsko

Sergej Lavrov

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

24. března 2022 11:45

Sergej Lavrov patří po Vladimiru Putinovi k nejvýraznějším představitelům Ruska. Ve středu poslal ruský ministr zahraničí jasný vzkaz Severoatlantické alianci. Týká se možného působení vojenských sil některého z členských států na Ukrajině.

Lavrov ve středu prohlásil, že vyslání mírových sil NATO na Ukrajinu, kdy se už čtyři týdny válčí, by vedlo k přímé konfrontaci mezi Ruskem a aliancí. Obvinil také USA z údajného maření diplomatických rozhovorů mezi válečnými aktéry. 

Na summitu NATO se má tento týden řešit i žádost Polska o vyslání mise na Ukrajinu. Návrhu našich severovýchodních sousedů vyjádřili podporu i mnozí čeští politici.

"Má to mou plnou podporu. Poskytnutí humanitární pomoci a obrana civilistů musí být před Putinem chráněna i příslušnými ozbrojenými silami. Nemůžeme ho nechat si dělat, co chce," napsal na twitteru poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). 

Členské státy Severoatlantické aliance pomáhají Ukrajině především dodávkami zbraní. Napadené země také opakovaně volá po zavedení bezletové zóny.

Témata: Sergej Lavrov válka na Ukrajině NATO