Kam zmizel Šojgu? Ruský ministr obrany se skoro dva týdny neobjevil na veřejnosti

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Autor: ČTK

23. března 2022 19:36

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se od 11. března, tedy již dvanáctý den, neukázal na veřejnosti, povšimla si ruská a ukrajinská média. Rusko přitom vede na Ukrajině ostře sledovanou válku. Ruská státní televize vysílala staré záběry s ministrem a vydávala je za nové, upozornil ruský portál Agenstvo.

Poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak napsal, že v ruských médiích a na akcích se přestali objevovat i další velice známí ruští činitelé. Podoljak jmenoval například tajemníka bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, šéfa ruské civilní rozvědky SVR Sergeje Naryškina, šéfa Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandera Bortnikova nebo premiéra Michaila Mišustina.

Minulý týden ruská provládní stanice Pervyj kanal odvysílala zprávu, že Šojgu předává ocenění. Přestože televize použila ve zprávě slovo "dnes", záběry byly natočeny o týden dříve - byly totiž stejné jako ty, které zveřejnilo na svém webu ruské ministerstvo obrany již 11. března, tvrdí web Agenstvo.

Minulý týden bylo také Šojguovo jméno zmíněno v oznámení na webu Kremlu. Šojgu se podle této zprávy údajně účastnil porady o "speciální operaci na Ukrajině", což je ruský oficiální termín pro válku na Ukrajině. Fotografie ani videozáběry z porady však zveřejněny nebyly.

Dříve přitom média podrobně informovala o ministrově osobní účasti na různých událostech každých několik dní, podotýká Agenstvo. S odkazem na nejmenovaného ministra píše, že v Šojguově okolí se spekuluje o jeho nemoci, konkrétně problémech se srdcem.

Témata: Sergej Šojgu