Svržení Putina? Jeho údajný nástupce s ním má nevyřízené účty!

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

22. března 2022 9:20

Ukrajinští rozvědčíci o víkendu přišli s tvrzením, že ruské elity zvažují svržení prezidenta Vladimira Putina, protože stojí o normalizaci vztahů se Západem. Dokonce už se mluví o možném nástupci, který má mít s Putinem nevyřízené účty.

V čele Ruské federace by v případě změny pořádků měl stanout Alexander Bortnikov, současný šéf FSB a údajný Putinův učitel z dob působení v KGB. V souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině ale mají mít mezi sebou nevyřízené účty.

Bortnikov měl upadnout v nemilost kvůli podcenění situace. Rusové totiž nečekali takový odpor a očekávali, že postup bude mnohem rychlejší. A byl to prý právě Bortnikov a jeho lidé, kteří měli předtím na starosti analýzu nálad ukrajinského obyvatelstva a schopností ukrajinské armády.

V souvislosti s Putinem se řeší také otázka jeho zdravotního stavu. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru s japonskou televizní stanicí TBS odmítl spekulace. "Putin je absolutně fit. Jak se tady říká - chytí rýmu na všech našich pohřbech," nechal se slyšet.

Putin měl také podle korespondentky BBC Lyse Doucetové souhlasit s tím, že se "v nějakém momentu setká s prezidentem Zelenským". Ukrajinská hlava státu vyhlíží jednání od ledna, o víkendu zopakovala, že je připravena. 

Témata: Vladimír Putin Rusko