Elon Musk pomáhá Ukrajincům válčit: Ruské tanky před nimi nejsou v bezpečí!

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

20. března 2022 20:42

Ukrajinská armáda má elitní jednotku obsluhující drony, jimiž útočí na ruské kolony v noci, když Rusové spí. Podařilo se jí zničit desítky důležitých cílů, napsal o jednotce zvané Aerorozvidka britský list The Times.

Přizpůsobená bezpilotní letadla jsou vysílána ničit tanky, kamiony a automobily s elektronickým vybavením. V akci jsou od zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

"Útočíme v noci, když Rusové spí," řekl bojem ostřílený velitel Jaroslav Hončar ze své operační základny v Kyjevě.

Rusové se za tmy zastavují, vysvětluje. Mají strach z ukrajinského ostřelování, takže tanky parkují ve vesnicích mezi domy, protože vědí, že běžné dělostřelectvo na ně z obav o životy civilistů nezaútočí.

Pro Aerorozvidku jsou ale nehybné konvoje dobrým cílem. Jednotka má k dispozici 50 odborníků - pilotů a odolné drony s osmi vrtulemi. Upravené jsou tak, aby byly schopné shodit protitankové granáty a orientovat se s pomocí termokamer. Tma je jejich výhoda.

"Naše drony v noci není vidět. Vyhledáváme v konvojích ty nejdůležitější kamiony a přesně je zasahujeme. Je přitom minimum vedlejších škod a je možné je použít i ve vesnici. V noci se můžete totiž k cíli dobře přiblížit," vysvětlil jeden z členů Aerorozvidky, který z bezpečnostních důvodů nechtěl zveřejnit své jméno.

Jednotka disponuje širokou škálou bezpilotních strojů - od levných a běžně prodávaných po své nejcennější poklady - těžké, na zakázku vyrobené osmivrtulové drony.

Klenotem arzenálu je model R-18 se čtyřkilometrovým doletem a s možností 40minutového letu. Shazuje pětikilogramové bomby schopné proniknout pláštěm obrněnců. Je považován ze nejlepší ukrajinskou zbraň pro noční operace, dokáže provést přesně mířený úder a shodit munici na tanky a nákladní auta s elektronikou.

Dalším výkonným pomocníkem je model PD-1 určený k průzkumu a schopný zůstat ve vzduchu osm hodin.

Týmy každodenně provádějí 300 misí, při nichž se získávají informace s pomocí systému Delta, který využívá technologii NATO k vyhledávání přednostních cílů. Takto získané údaje dostanou k dispozici útočná komanda, na něž přichází řada v noci.

Aerorozvidka využívá i satelitní systém Starlink darovaný Elonem Muskem. Jednotku založili v roce 2014 nadšenci leteckých modelů, ale po jejím úspěchu při operacích proti Rusům na Krymu byla zařazena do armády.

Mnoho součástek, které jsou na základně Aerorozvidky, je z ruských útočných pušek, ale čeho se naléhavě nedostává, to je technologie termovize a termokamer.

Fanoušci z celé Evropy čtrnáct dnů posílají součástky bezpilotních letadel a další vybavení včetně 3D tiskáren, které mohou posloužit k výrobě výbušnin a poškozených součástí. Britové začali reagovat na výzvy a pracují na zajištění pravidelného zásobování Ukrajiny tímto materiálem.

Odborníci na bezpilotní stroje vyvinuli systém odpovídající standardu NATO, který je schopný monitorovat pohyb Rusů a koordinovat přesné údery na jejich pozice.

Aerorozvidka vytvořila systém Delta, který kombinuje informace ze satelitů, senzorů z bojiště, průzkumu z dronů, informací zachycených z vysílaček a rozhovorů s lidmi na okupovaném území.

Díky němu je možné na obrazovkách sledovat pohyb vojska v oblasti bojů a zobrazit údaje na interaktivní mapě využívané k plánování akcí. Velitelé s jeho pomocí koordinují útoky na ruské cíle.

"Máme vývojáře vojenského softwaru, kteří ve shodě se standardy NATO vyvíjí náš vlastní systém varování. Na základě informací pak dostávají týmy na bojišti buď příkaz zaútočit na určený cíl nebo provést dodatečný průzkum a ověřit speciální parametry," řekl velitel Aerorozvidky.

Protože jsou v částech Ukrajiny problémy s elektřinou a internetem, musela Aerorozvidka nasadit alternativní metody.

Ty nejsložitější drony jsou napojeny na Starlink, který využívá k získávání údajů družice na nízkých oběžných dráhách. "Používáme vybavení Starlinku a napojujeme tým lidí od dronů s naším dělostřeleckým týmem," řekl velitel jednotky.

Systém Delta se proti Rusku na Krymu natolik osvědčil, že NATO poskytla Ukrajincům výcvik, jak jej používat souběžně se západní metodou velení na bojišti a techniky kontroly.

Témata: Ruská armáda válka na Ukrajině Elon Musk