Česko a štěstí: Jak to jde dohromady? Žebříček ukázal realitu

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

19. března 2022 21:40

Finsko bylo už pátým rokem v řadě vyhlášeno "nejšťastnější zemí světa", informovala agentura AFP. Ve zprávě World Happiness Report 2022 financované OSN získalo 7,82 bodu z 10. Druhé se umístilo Dánsko a třetí byl Island. Česko zůstává na 18. příčce, Slovensko je na 35. místě. Zdaleka poslední skončil Afghánistán.

Výsledné skóre jednotlivých zemí kombinuje data o osobním pojetí štěstí jednotlivců s objektivními faktory jako HDP, osobní svobody nebo korupce v zemi. Celkové pořadí je pak sestaveno kombinací skóre z posledních tří let. Nejvíce na žebříčku štěstí postoupily Srbsko (43. místo), Bulharsko (85. místo) a Rumunsko (28. místo). Naopak největší propad zaznamenaly Venezuela (108. místo), Afghánistán (146. místo) a Libanon (145. místo).

V minulých studiích se výzkumníci více zaměřovali na míru důvěry lidí ve vlády a instituce, letošní studie byla opět ovlivněná pandemií koronaviru a věnovala zvýšenou pozornost solidaritě mezi lidmi.

"V průběhu roku 2021 jsme vypozorovali globální nárůst ve všech třech projevech laskavosti sledovaných průzkumem společnosti Gallup. Míra pomoci cizím lidem, dobrovolnictví i objem darů narostl o 25 procent ve všech částech světa," řekl serveru Euronews John Helliwell, kanadský ekonom a editor studie.

Na předních příčkách World Happiness Report se tradičně umisťují severské státy jako Finsko, Norsko a Dánsko. V první desítce je letos také Švýcarsko nebo Izrael. Spojené státy jsou na 16. místě, Británie se skóre 6,943 bodu obsadila 17. místo. Česko tím předehnala o pouhých několik setin bodu.

Rusko skončilo na 80. pozici a Ukrajina získala 98. místo. Sběr dat do studie byl však uzavřen před začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

Témata: Nejšťastnější země světa Česká republika