VIDEO: Ruský tank s písmenem 'Z' v pasti! Ukrajinci se v Mariupolu statečně brání

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. března 2022 16:10

Válkou v přímém přenosu je aktuální konflikt na Ukrajině, zatím nikdy v historii nebyly boje tak důkladně dokumentovány. Na sociálních sítích se tak šíří mnoho videí. Hitem posledních hodin jsou záběry, které zachycují ukrajinský útok na ruský tank.

Záběry pořízené dronem ukazují ruský tank, který je opatřen poznávacím znamením v podobě písmene 'Z', jehož smysl se stále nepodařilo věrohodně vysvětlit, v ulicích obléhaného Mariupolu, kde se obrněné vozidlo stává opakovaně terčem pro ukrajinské vojáky. 

Z videa je patrné, co útoky dělají s posádkou tanku, jejíž členové jsou při snaze jej opustit odmrštěni silou dalších explozí. Obráncům se tak vozidlo podaří vyřadit z provozu.

Ukrajinci od začátku ruské invaze, která trvá už tři týdny, podle aktuálních údajů generálního štábu zničili 444 tanků a dalších 1435 obrněných vozidel. Tvrzení obou stran o ztrátách nepřítele ale není možné spolehlivě ověřit. 

Mariupol obléhají ruští vojáci již dva týdny, strategicky významné přístavní město čelí dělostřeleckému ostřelování a náletům. Ve středu byla zasažena budova divadla, kde se skrývaly stovky lidí. Dnes probíhá záchranná akce. 

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda Armáda Ukrajina