PUTIN je válečný zločinec! A má být se svou armádou vyšetřován ICC

Vladimir Putin složil prezidentskou přísahu (7.5.2018).

Autor: ČTK

16. března 2022 7:22

Senát USA v úterý jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a vyzývá Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu a ostatní státy k vyšetřování ruské armády kvůli případným válečným zločinům spáchaným během ruské invaze na Ukrajinu. Podle agentury Reuters šlo o vzácný projev jednoty v hluboce rozdělením Kongresu.

"Všichni jsme se v této komoře spojili, demokraté i republikáni, abychom řekli, že Vladimir Putin nemůže uniknout skládání účtů za zvěrstva spáchaná na Ukrajincích," prohlásil lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer ještě před hlasováním. Rezoluci, kterou předložil republikánský senátor Lindsey Graham, schválili senátoři z obou stran.

Rusko nazývá svou invazi na Ukrajinu "zvláštní vojenskou operací", jejímž cílem je demilitarizovat a "denacifikovat" Ukrajinu. Putin také Ukrajinu označil za kolonii USA s loutkovým režimem a zemi bez tradice nezávislé státnosti. Rusku se zatím nepodařilo ovládnout žádné z deseti největších ukrajinských měst, ale v mnohých z nich ostřeluje civilní cíle.

Témata: Ukrajinská krize Vladimír Putin Senát USA USA