19. den války. Ruská armáda dál ostřeluje Kyjev, na Ukrajině dál umírají lidé

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2022 8:33 | Aktualizováno: 14. března 2022 23:01

Ruská armáda dnes již devatenáctý den vojenské invaze na Ukrajině ostřelovala velká města včetně metropole Kyjeva i další cíle. Zároveň pokračují rozhovory ruských a ukrajinských vyjednávačů, které dnes měly virtuální podobu; žádný konkrétní výsledek ale oznámen nebyl a jednat se má i v úterý. Dnes se poprvé podařilo evakuovat část obyvatel z obklíčeného přístavu Mariupol, podle ukrajinských úřadů se tam však kvůli ruské palbě stále nedostala humanitární pomoc.

Stručný přehled pondělních událostí:

Státy Evropské unie dnes schválily čtvrtý balík sankcí proti Rusku, který zakáže mimo jiné vývoz luxusního zboží, komponent pro energetiku, nebo dovoz ruské oceli.

"V rozhovorech je do zítřka (úterý) technická přestávka. Kvůli další práci v pracovních podskupinách a upřesnění individuálních definic. Vyjednávání pokračuje," uvedl odpoledne po dnešním virtuálním rokování zástupců Ruska a Ukrajiny představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Dodal, že ukrajinská pozice v jednání se po bezmála třech týdnech bojů nemění. Ukrajinská delegace podle něj žádá příměří, okamžité stažení ruských vojsk a bezpečnostní záruky. O víkendu obě strany hovořily o určitém pokroku v jednáních, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ovšem dnes rozhovory s Ruskem označil za "obtížné".

EU dnes dál zvýšila ekonomický tlak na Moskvu přijetím čtvrtého balíku sankcí. Kromě zákazu vývozu luxusního zboží či komponent pro elektroniku a dovozu ruské oceli přibude na sankční seznam také desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba dnes jmenoval více než 20 velkých západních firem a bank, které nadále podnikají v Rusku, a vyzval zahraniční vlády a spotřebitele k jejich bojkotu. Dalších 378 firem se z Ruska podle ministra stáhlo jen částečně.

Ruské síly v noci na dnešek pokračovaly v ostřelování Kyjeva a jeho okolí, podle ukrajinského generálního štábu rozšiřují zásahy i na dosud boji nedotčený západ země. Letecké sirény se v noci na dnešek rozezněly ve městech a obcích po celé Ukrajině, od ruských hranic na východě až po Karpaty na západě. Rusko však podle ukrajinských úřadů nedosáhlo za posledních 24 hodin významnějších úspěchů.

Stejně jako v posledních dnech pokračovaly pokusy o evakuaci civilistů z ostřelovaných měst. To se podle ukrajinských úřadů dařilo z okolí Kyjeva a poprvé rovněž z přístavu Mariupol, odkud podle zástupce místního starosty odjelo asi 50 soukromých aut. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková řekla, že kvůli ruskému ostřelování se ani dnes nepodařilo dopravit humanitární pomoc do města, kde dochází jídlo, nejde proud a neteče voda.

Oproti řadě neúspěšných snah o evakuaci z předchozích dní se ale podle Zelenského záchrana civilistů nyní vyvíjí lépe, k nedělnímu odpoledni jich v rámci celé Ukrajiny odešlo do bezpečí na 125.000.

Vzhledem k pokračujícím útokům na ukrajinská města však dál rostou počty mrtvých civilistů. Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva od začátku invaze zemřelo nejméně 636 lidí nezapojených do bojů, z toho 46 dětí. OSN nicméně varuje, že skutečný údaj bude mnohem vyšší. Ukrajinské úřady uvádějí 90 mrtvých dětí a jen v Mariupolu podle nich zemřelo v důsledku ruského ostřelování více než 2500 obyvatel více než čtyřsettisícového města.

Generální štáb ukrajinské armády tvrdí, že Rusko přišlo již o více než 12.000 vojáků. Není přitom jasné, zda Kyjev do ztrát započítává i zajatce a zraněné, kteří nejsou schopní boje. Informaci přitom nelze nezávisle ověřit. USA nyní odhadují ztráty okolo 2000 až 4000 padlých vojáků na ukrajinské straně a 5000 až 6000 mrtvých příslušníků ruských ozbrojených sil.

Kvůli bojům řada Ukrajinců prchá ze země, do Polska se od začátku invaze uchýlilo už 1,758 milionu lidí. Německu registruje téměř 147.000 příchozích utečenců, na Slovensko vstoupilo z Ukrajiny přes 200.000 lidí.

Česká republika k dnešku udělila více než 150.000 speciálních víz určených pro osoby postižené ruskou invazí, na cizinecké policii se od začátku invaze celkem zaregistrovalo 85.000 lidí. Ke zdravotnímu pojištění se v Česku k dnešnímu dni registrovalo 152.692 uprchlíků z Ukrajiny, z toho je 68.125 dětí. Z dospělé populace tvoří 80 procent ženy.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Ruská armáda Rusko Armáda Ukrajina