18. den války. Výbuchy otřásají městy u polských i slovenských hranic, Češi se mají připravit na uprchlickou vlnu

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. března 2022 8:29 | Aktualizováno: 13. března 2022 22:00

Rusko dnes posunulo své bojové operace i na západ Ukrajiny do blízkosti Polska. Jeho armáda při raketovém útoku na vojenskou základnu ve městě Javoriv zabila podle Kyjeva nejméně 35 lidí, podle Moskvy dokonce 180. Bojuje se i v dalších částech země, odkud se zatím podařilo evakuovat na 140.000 civilistů. Jejich záchrana se ale nadále nedaří v Mariupolu, kde je stav kritický. Nadějnou zprávou může být alespoň pokrok v rusko-ukrajinských rozhovorech.

Stručný přehled nedělních událostí:

Ruský delegát pro jednání s Ukrajinou Leonid Sluckij dnes hovořil o významném pokroku i o tom, že obě strany by brzy mohly dosáhnout "společné pozice“. O pokroku, který by mohl přijít v příštích dnech, mluvil i ukrajinský zástupce na jednáních Mychajlo Podoljak. Konkrétnější ani jedna strana nebyla.

Tlak na diplomaty stupňují už třetí týden pokračující boje a výrazně stoupající lidské i materiální škody. Jeden z nejtvrdších útoků války vyvolané Ruskem dnes přišel na ukrajinskou základnu v Javorivu, kterou zasáhlo několik desítek raket. Na místě ležícím asi 20 kilometrů od polské hranice zahynuly podle Ukrajiny přes tři desítky lidí a 134 jich bylo zraněno. Údaje Moskvy, podle níž útok směřoval proti zahraničním žoldnéřům a zbraním, jsou násobně vyšší. Rusko také tvrdí, že dosud zničilo téměř 3700 ukrajinských vojenských objektů. Na základně podle vyjádření NATO nebyl žádný personál aliance.

Dalších devět obětí je hlášeno z Mykolajiva na jihu země. Lidé nadále umírají i v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny, kde je podle městské rady už 2187 obětí. Za 24 hodin bylo na město svrženo přes 100 bomb. Své občany se odtud zatím neúspěšně snaží dostat i Turecko. Mezi celkově tisícovkami mrtvých po celé Ukrajině, jejichž přesný počet nelze ověřit, je podle dnešní zprávy ukrajinské prokuratury 85 dětí. Více než 100 dalších jich bylo zraněno.

Rusové postupují z několika směrů ke Kyjevu, jehož úřady dnes oznámily, že daly stranou dvoutýdenní zásoby zboží a potravin pro případ ruské blokády. Premiér Denys Šmyhal ujistil, že Ukrajina, které se podařilo obnovit dodávky elektrické energie do odstavené Černobylské jaderné elektrárny, má dostatek základních potravin i zásob plynu na několik příštích měsíců.

V už obsazených oblastech se Rusové, kteří podle Londýna chtějí odříznout ukrajinské vojáky na východě Ukrajiny postupem od Charkova a Mariupolu, snaží o dosazení loajální správy. Chtějí také zorganizovat referendum v Chersonu, aby mohli vyhlásit další odštěpeneckou republiku po vzoru Donbasu. Kolaboranty podle Kyjeva čeká trestní stíhání.

Podle Ukrajiny v noci na dnešek Rusko při útoku na město Popasna v Luhanské oblasti nasadilo zakázanou fosforovou munici. Panují také obavy, že použije zakázané chemické či biologické zbraně. Podle Varšavy by to znamenalo obrat ve válce. Před tímto krokem varoval i bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan, který zároveň ujistil, že pokud Rusko vystřelí na území států NATO, zareaguje aliance plnou silou podle pátého článku smlouvy o NATO o společné obraně.

Sullivan také naznačil, že USA "vyvodí příslušné důsledky" ze smrti amerického reportéra Brenta Renauda, jehož život si podle Kyjeva vyžádal útok ruských sil ve městě Irpiň u ukrajinské metropole. Další Američan utrpěl zranění.

Proud uprchlíků z Ukrajiny neslábne, ze země jich odešlo přes 2,6 milionu. Polsko podle dnešních údajů přijalo přes 1,6 milionu běženců, do Česka dorazilo odhadem 200.000 Ukrajinců. Premiér Petr Fiala řekl, že s následky války se bude ČR potýkat možná i několik let. O život se Češi podle něj bát nemusejí, jsou v EU a NATO. Slovensko musí být podle tamního premiéra Eduarda Hegera připravené na všechno, ale zatím není důvod k panice.

Na situaci na Ukrajině reagoval i papež František, když řekl, že "nepřijatelná agrese" musí skončit. Bombardování civilních cílů označil za barbarství. Ministr zahraničí Izraele Jair Lapid vyzval Rusko k ukončení palby. Washington se snaží přimět Peking, aby využil svého vlivu na Rusko a pomohl ukončit válku.

Proti invazi se dnes demonstrovalo v Rusku, k čemuž vyzval i oponent Kremlu Alexej Navalnyj. Policie po celé zemi zadržela přes 800 lidí. Více než 100.000 lidí proti ruské invazi protestovalo v Německu. Dron sovětské výroby, který se tento týden zřítil na okraji chorvatské metropole, nesl výbušné zařízení, uvedl Záhřeb.

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že jeho ozbrojené síly při dnešním útoku na vojenskou základnu v západoukrajinském městě Javoriv zlikvidovaly přibližně 180 zahraničních žoldnéřů a množství zahraničních zbraní. Mluvčí resortu obrany Igor Konašenkov dále podle agentury TASS uvedl, že ruské síly budou pokračovat v likvidaci zahraničních žoldnéřů, kteří přicházejí na Ukrajinu. Agentury AFP a Reuters poznamenaly, že tyto informace nebylo možné nezávisle ověřit. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany později tvrzení Moskvy o likvidaci 180 žoldnéřů popřel.

On-line přenos:

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Rusko Ruská armáda Armáda Ukrajina