Antonov An-225. Ukrajina při ruské invazi přišla o největší nákladní letadlo světa. A nejen o něj

Antonov An-225 Mrija

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. března 2022 18:50

Ukrajinské námořnictvo potopilo svou vlajkovou loď, fregatu Hetman Sahajdačnyj, aby nepadla do rukou nepřítele, který by ji mohl využít pro své cíle, například diverzi. Oznámil to ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov a mluvčí námořnictva.

"Velitel vlajkové lodě splnil rozkaz potopit plavidlo, aby se fregaty Hetman Sahajdačnyj, která právě byla v opravě, nezmocnil nepřítel. Je těžké představit si těžší rozhodnutí pro odvážného vojáka a celou posádku. Ale vybudujeme nové loďstvo. Moderní a silné. Teď je hlavní vydržet," napsal Reznikov na facebooku.

Mluvčí námořnictva Oleh Čalyk listu Ukrajinska pravda řekl, že fregata právě procházela rozsáhlou modernizací, nebylo možné ji rychle uvést do bojeschopného stavu, a tak se kvůli hrozbě, že se jí zmocní nepřítel, rozhodlo o jejím potopení. Posádka podle něj pokračuje ve službě při obraně Ukrajiny před Ruskem.

Snímek částečně potopené lodě v Mykolajivu na jihu Ukrajiny se objevil na ukrajinských webech.

Fregata Hetman Sahajdačnyj třídy Burevestnik se podle internetové encyklopedie začala stavět ještě před rozpadem Sovětského svazu, do služby ji ukrajinské námořnictvo zařadilo v roce 1993. Pojmenována byla po kozáckém veliteli. Na přelomu let 2013 a 2014 hlídkovala ve spolupráci s plavidly NATO u Africkém rohu v operaci proti somálským pirátům. Jejím domovským přístavem býval Sevastopol, ale během ruské anexe Krymu kotvila na Krétě.

Ukrajina při ruské invazi přišla i o jinou národní pýchu, největší nákladní letadlo světa An-225 Mrija, které ruské jednotky zničily při dobývání letiště Hostomel u Kyjeva; to používá i výrobce letadel Antonov. "Toto byl největší letoun na světě, An-225 'Mrija' (v ukrajinštině 'Sen'). Rusko možná zničilo naší Mriju. Ale nikdy nedokáží zničit náš sen o silném, svobodném a demokratickém evropském státu. Zvítězíme!" napsal 27. února na twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Už předtím o zkáze jedinečného letadla informovalo několik médií, která se přitom odvolávala na různé zdroje. Mimo jiné list Ukrajinska pravda napsal, že Mrija shořela v hangáru, který byl zasažen při ruském leteckém úderu při dobývání letiště Hostomel.

Státní zbrojní společnost Ukroboronprom v reakci na zprávu o zničení letadla na facebooku napsala, že An-225 bude obnoven. Podle odhadů by to mělo trvat pět let a náklady by mohly dosáhnout tří miliard dolarů (téměř 66 miliard korun).

Témata: Antonov An-225 Mrija