Rubl na lopatkách. Kurz kvůli invazi prudce padá

Rubl, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. března 2022 18:45

Ruský rubl dnes pokračuje v poklesu na nová minima k dolaru i k euru. Agentury Fitch Ratings a Moody's Investors Service prudce snížily hlavní rating devizových závazků Ruské federace do neinvestiční kategorie, což zdůvodňují dopadem západních sankcí.

Vůči dolaru vykazoval rubl na moskevské burze dopoledne pokles o více než deset procent a pohyboval se kolem 117,5 rublu za dolar. K euru ztrácel více než sedm procent na 124 rublů. Ruský akciový trh dnes zůstal čtvrtým dnem zavřený, informovala agentura Reuters.

Ruská centrální banka zavedla 30procentní poplatek na nákupy cizích měn fyzickými osobami na devizových trzích. Podle makléřů měl tento krok zřejmě za cíl omezit poptávku po dolarech, propad rublu to ale příliš nezastavilo.

Ruské finanční trhy se ocitly v chaosu kvůli sankcím uvaleným na Moskvu po její invazi na Ukrajinu. Rusko označuje postup na Ukrajině za speciální vojenskou operaci, jejímž cílem není obsadit území, ale zničit vojenské kapacity svého souseda a zajmout ty, které považuje za nebezpečné nacionalisty.

Od vstupu ruských vojsk na Ukrajinu 24. února rubl vůči dolaru klesl zhruba o 30 procent a podle analytiků zůstane pravděpodobně nadále velmi nestabilní. Ruská vláda nařídila ruským vývozcům, aby převedli 80 procent svých devizových příjmů na rubly, a podpořily tak místní měnu. Lidé ale dál stojí fronty u bank, aby si koupili dolary.

Témata: rubl