OMLOUVÁME SE, řekli ruští zajatci na tiskové konferenci v Kyjevě. Měli jsme být na cvičení

Jeden ze zajatých ruských vojáků na Ukrajině, zdroj: Повернись живим 3

Autor: stars24.cz, ČTK

3. března 2022 1:15

V Kyjevě vystoupili na tiskové konferenci tři ruští zajatci - pracovníci policie, kteří se účastnili ruské invaze na Ukrajinu. Přenos z konference přinesla ukrajinská agentura Unian.

"Chtěl bych se vám ze všeho nejdříve omluvit. Jak sami víte, okolnosti, za kterých se shledáváme, nejsou úplně normální," řekl na úvod konference jeden ze zajatců, podplukovník Dmitrij Astachov.

"Až do konce jsme nevěřili tomu, že skutečně vstoupíme na ukrajinské území. Řekli nám, že se budeme v Bělorusku účastnit společných cvičení," doplnil.

Podobně se vyjádřil i druhý zajatec, který se také podle svých slov původně domníval, že jede do Běloruska na cvičení. "V únoru nás shromáždili na cvičení v Bělorusku a 24. února přišel příkaz, že se máme posouvat na území Ukrajiny," řekl inspektor informační a dokumentační jednotky Jevgenij Spiridonov.

Příkaz k přesunu na Ukrajinu podle něj vydal přímo ruský prezident Vladimir Putin. Zajatec vysvětlil, že on a jeho kolegové měli spolu s ruskými ozbrojenými silami postupovat na Kyjev a poskytnout jim "veškerou podporu" při jeho ovládnutí a po jeho dobytí "různým způsobem potlačit protiprávní jednání ze strany ukrajinského civilního obyvatelstva".

Témata: Ukrajinská krize Ruská armáda