Volodymyr Zelenskyj má jasno: Kreml naši zem bombardováním neovládne!

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: stars24.cz, ČTK

2. března 2022 21:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že za šest dnů invaze přišlo Rusko skoro o 6000 vojáků a že Kreml nedokáže Ukrajinu ovládnout bombami a nálety.

"Tento úder dokazuje, že pro mnoho lidí v Rusku je náš Kyjev naprosto cizí," řekl Zelenskyj o úterním zásahu památníku v Babím Jaru ruskou raketu. "Nevědí nic o Kyjevě, o naší historii. Ale všichni dostali rozkaz vymazat naše dějiny, naši zemi, vymazat nás všechny," dodal podle agentury Reuters.

V rokli Babí Jar u Kyjeva za druhé světové války německé okupační jednotky za přispění ukrajinských kolaborantů zavraždily desetitisíce Židů, Romů, Ukrajinců i Rusů.

Kvůli ruským útokům na Babí Jar a také město Umaň, kam každým rokem míří tisíce židovských poutníků, Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina apeloval na miliony Židů na světě. "Včera večer nás v Kyjevě zase bombardovali. A zase se umíralo v Babím Jaru, po zásahu raketou. Obracím se teď na všechny Židy světa: snad vidíte, co se děje? Proto je velmi důležité, aby teď miliony Židů po celém světě nemlčely. V mlčení se rodí nacismus. Proto křičte o vraždění mírumilovných lidí. Křičte o vraždění Ukrajinců," prohlásil ukrajinský prezident, který je sám židovského původu.

"Sedm nocí skoro nespíme. Anebo spíme v úzkostech. Moji drazí, přijde čas, kdy budeme moci spát. Až bude po válce. Po vítězství," řekl Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda a vyzval spoluobčany, aby se starali o své blízké a přátele. "Celý svět Ukrajince obdivuje. Ukrajinci se stali symbolem neporazitelnosti. Symbolem toho, že lidé v jakékoli zemi se mohou kdykoli stát nejlepšími lidmi na světě," dodal.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ukrajina Rusko válka na Ukrajině