Kyjevem otřásají masivní exploze! Hoří zásobník ropy

Ruská armáda

Autor: ČTK

26. února 2022 7:46 | Aktualizováno: 27. února 2022 0:33

Ruská armáda, která ve čtvrtek zahájila útok na Ukrajinu, pokračuje ve snaze ovládnout hlavní město Kyjev. Moskva tvrdí, že armáda dnes boje obnovila, protože v pátek je pozastavila, aby vytvořila prostor k vyjednávání. Podle Kyjeva ale ofenziva bez zjevné přestávky pokračovala. Ukrajinu nyní zřejmě čeká těžká noc, do bojů se totiž zapojí i nechvalně proslulí čečenští vojáci.

Stručné shrnutí posledních událostí:

Podle ukrajinské strany si ruská invaze vyžádala přes 200 mrtvých včetně desítek civilistů a na 1000 zraněných z řad Ukrajinců. Zemřelo podle ní také asi 3500 ruských vojáků. Kvůli bojům uteklo z Ukrajiny už přes 120.000 lidí, většina do Polska.

V metropoli Kyjevě bylo i v noci na dnešek slyšet výbuchy a střelbu, podle starosty Vitalije Klička bylo zraněno 35 lidí, včetně dvou dětí. Na sociálních sítích se objevily záběry hořících vozidel na kyjevské třídě Vítězství, raketa zasáhla i výškový obytný dům. Ruské jednotky se také u Kyjeva snaží ovládnout vodní elektrárnu.

V pozdních večerních hodinách otřásly Kyjevem výbuchy. Podle starostky města Vasilkiv nedaleko Kyjeva explodoval zásobník ropy, média hovoří o hrozbě ekologické katastrofy.

❗️New video from VasilkovaThick pillars of smoke in the sky and intense fire❗️Mayor Vasilkova confirmed that an oil depot is on fire as a result of an enemy missile hit pic.twitter.com/qax74X5MNm

— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022

Zprávy o ostřelování přicházejí vedle Kyjeva i z dalších míst po celé Ukrajině. V Ochtyrce, asi 120 kilometrů severozápadně od Charkova, byly ostřelovány rezidenční čtvrti, rakety Grad dopadly na město Černihiv na severu Ukrajiny. V oblasti Donbasu během ruského ostřelování zahynulo 19 civilistů, dalších 73 lidí bylo zraněno.

Prezident Volodomyr Zelenskyj na dalším videu z ulice v centru Kyjeva ráno opět vyzval k obraně země. "Na sociálních sítích jsou informace, že jsem vyzval armádu, aby složila zbraně... Jsem zde, nesložili jsme zbraně, budeme bránit vlast," řekl ukrajinský prezident. Podle médií odmítl nabídku Spojených států na evakuaci.

Podle západních tajných služeb narazila ruská armáda na Ukrajině na větší odpor, než čekala. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky dobyly na jihovýchodě Ukrajiny město Melitopol. Náměstek britského ministra obrany James Heappey ale řekl, že město je stále v rukou ukrajinských sil. Pokud by se zprávy o dobytí tohoto města s asi 150.000 obyvateli potvrdily, šlo by o první větší město ovládnuté ruskou armádou za této invaze.

Situace se ale může během noci změnit, vyslání vojsk do bojů na Ukrajině totiž ohlásil čečenský lídr Ramzan Kadyrov, podporující Rusko. Podle agentury Reuters také vyzval obyvatele Ukrajiny, aby svrhli současné vedení země v čele s prezidentem Zelenským. Čečenské jednotky mají pověst nelítostných zabijáků a údajně je připraveno k boji až 70 tisíc zabijáků, kteří se nasazují v těch nejtěžších konfliktech.

Západ se snaží Rusko od pokračování vojenských operací odradit stále přísnějšími sankcemi. Podle guvernéra jedné z centrálních bank eurozóny je jen otázkou dní, kdy se přistoupí k rozhodnutí vyloučit Rusko z globálního platebního systému SWIFT. Tento krok už podporuje také Itálie a Kypr, které byly dříve proti. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k úplné izolaci Ruska, včetně embarga na nákup ruské ropy. Prezident Zelenskyj naléhá na Turecko, aby uzavřelo úžiny Bospor a Dardanely pro ruské válečné lodě.

Podle očekávání se ale nepodařilo prosadit rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu a žádá okamžité stažení ruských jednotek. Návrh vetovalo Rusko. Čína, Indie a Spojené arabské emiráty se zdržely hlasování.

Čím dál více evropských zemí uzavírá svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Od půlnoci na neděli se k nim přidá i Česká republika, která dříve zakázala provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území, nyní nad Českem nesmějí ani přelétat. Rusko odpovídá recipročními kroky, dnes uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska, Bulharska a Rumunska. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv kvůli sankcím pohrozil, že Rusko by mohlo zabrat majetek firem a občanů z USA, EU a dalších států.

Západní země se kromě zpřísnění sankcí snaží podpořit Ukrajinu zásilkami zbraní a další hmotné a finanční pomoci. Podle britského ministra obrany Bena Wallace se k tomu na páteční virtuální konferenci zavázalo 27 zemí, včetně států Evropské unie, USA a Británie.

Na Ukrajinu dorazila kolona kamionů naložených municí a zbraněmi od Polska. Dovezla osm bezpilotních letounů, stovku minometů, náboje mimo jiné do protiletadlových děl a několik desítek tisíc příleb. Česká ministryně obrany Jana Černochová informovala o novém rozhodnutí vlády, že Česko daruje Ukrajině 30.000 pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro ostřelovače a asi milion nábojů. Belgie podpoří ukrajinskou armádu 2000 kulomety a 3800 tunami paliva. Slovensko pošle mimo jiné 12.000 kusů munice a deset milionů litrů nafty.

Slovensko od dnešního poledne vyhlásilo v zemi stav mimořádné situace v souvislosti s příchodem lidí, kteří utíkají před boji na Ukrajině. Slovenská policie oznámila, že za posledních 24 hodin odbavila na východní hranici 10.526 vstupů do země.

V rámci snahy Severoatlantické aliance posílit po ruské invazi své východní křídlo dnes Belgie oznámila, že rozmístí v Rumunsku 300 vojáků. Na Slovensko zamíří 1200 vojáků a raketový systém Patriot.

Solidaritu s Ukrajinou vyjadřují i ve sportu. Polská fotbalová reprezentace nenastoupí v kvalifikaci MS proti Rusku. Prezident českého hokejového svazu oznámil, že chce zrušit zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům. K ruským sportovcům, kteří se vyslovili proti invazi na Ukrajinu, se dnes přidal i slavný hokejista Alexandr Ovečkin.

Se stupňováním ukrajinské krize narůstá nebezpečí, že by se ruská armáda mohla zaměřit na satelity, aby přerušila komunikaci a služby amerického polohovacího systému GPS, varoval šéf amerického Národního úřadu pro průzkum. Ten je jednou z tajných služeb Spojených států.

On-line přenos:

Témata: Ukrajina Rusko válka na Ukrajině Ruská armáda