Zelenskyj vyzval Evropany, aby přijeli bránit Ukrajinu! S Putinem je připraven jednat

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: stars24.cz, ČTK

25. února 2022 13:43 | Aktualizováno: 25. února 2022 13:51

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se aktivně zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy, píše ukrajinská agentura Unian. Na občany evropských zemí rovněž apeloval, aby od vlád ve svých zemí žádali větší finanční a vojenskou pomoc Ukrajině.

"Pokud v Evropě máte bojové zkušenosti a nechcete se dívat na nerozhodnost politiků, můžete přijet do naší země a společně s námi bránit Evropu," řekl Zelenskyj. Ukrajina se od čtvrtečního rána brání invazi ruských ozbrojených sil.

Zelenskyj kromě toho také vyzval k demonstracím proti ruské invazi. "Jděte na náměstí ve svém městě a požadujte mír pro Evropu a Ukrajinu, konec této války," řekl Zelenskyj. Lidé podle něj mohou pomoci také tak, že se obrátí na ukrajinské ambasády a nabídnou svoji pomoc.

Útok Ruska na Ukrajinu označil Zelenskyj za začátek války proti Evropě a základním evropským lidským právům a přirovnal ho k bojům druhé světové války.

"Kolony tanků a nálety se v maximální míře podobají tomu, co Evropa zažila dávno, v době druhé světové války, a o čem říkala ‚už nikdy‘. A teď tohle! Je to opět tady," varoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident také poděkoval za nové sankce západních zemí proti Rusku. Podotkl ale, že tyto postihy zatím bojům na Ukrajině nezabránily, a vyzval Západ, aby začal jednat o vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, úplné izolaci Ruska, odvolání diplomatů ze země, ropném embargu a uzavření vzdušného prostoru.

Ukrajinský prezident Zelenskyj znovu vyzval Putina k jednání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes znovu vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasedl k jednacímu stolu, uvedl server RBK Ukrajina. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov předtím podle agentury TASS řekl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně, a že Zelenskyj promarnil své dřívější příležitosti k jednání.

"Chci se ještě jednou obrátit na prezidenta Ruské federace. Na celém ukrajinském území se odehrávají boje. Pojďte si sednout k jednacímu stolu abychom ukončili umírání lidí," uvedl Zelenskyj.

"Navrhovali jsme různé varianty zajištění bezpečnosti (...) Promarněné příležitosti prezidenta Zelenského jsou tedy dobře známy," řekl dnes k možnostem jednání ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale uvedl, že Kreml bude ukrajinskou žádost "analyzovat" a označil ji za pozitivní krok.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak dnes ráno kromě toho podle ukrajinské agentury Unian zmínil, že Ukrajina je připravena zahájit s Ruskem jednání o neutrálním statusu, ale že požaduje bezpečnostní garance.

"Ukrajina vždy ponechávala a ponechává prostor pro jednání. A to i nyní, když Rusko podniklo plnohodnotnou invazi. Tuto válku je nutné zastavit," citovala slova poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře agentura Unian.

Ruské aktivity na Ukrajině dnes okomentoval šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin. Ruská "speciální vojenská operace" podle něj rychle zajistí mír a zamezí rozsáhlejšímu konfliktu v Evropě.

"Speciální vojenská operace v krátkém čase obnoví mír na Ukrajině a předejde potenciálně rozsáhlejšímu vojenskému konfliktu v Evropě," sdělil podle agentury TASS šéf ruské rozvědky SVR Naryškin. Kromě toho upozornil, že Rusko nemůže dopustit, aby se z Ukrajiny "stala zbraň Washingtonu namířená na Rusko". Ruská operace na Ukrajině je podle něj jen výsledkem toho, že Západ ignoroval ruské bezpečnostní zájmy.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Armáda Ukrajina Ukrajina Rusko Vladimír Putin