Ukrajinci se brání ruskému útoku na vojenské letiště u Kyjeva!

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

24. února 2022 14:16

Ukrajinská armáda svádí těžké boje s ruskými silami u vojenského letiště Hostomel, které se nachází jen asi 30 kilometrů od Kyjeva. Podle agentury Reuters to uvedl poradce kanceláře ukrajinského prezidenta. Ukrajinské úřady se obávají, že by v oblasti mohli být letecky vysazeni ruští vojáci, kteří by se poté mohli pokusit proniknout do vládní čtvrti v Kyjevě, poznamenala agentura.

Nedaleko metropole se dnes zřítilo ukrajinské vojenské letadlo se 14 lidmi na palubě, pět osob zahynulo, uvedl server RBK Ukrajina s odvoláním na úřad pro řešení mimořádných situací.

Podle serveru Ukrajinska pravda ruské Rusové z vrtulníků vojenské letiště Hostomel ostřelují. Místní obyvatelé hlásí přelety více než 20 vrtulníků. Ukrajinské úřady zároveň sdělily, že armáda tři ruské stroje u Hostomelu sestřelila.

Even more footage from Gostomel, massive assault pic.twitter.com/iszT3Xc8vi

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) February 24, 2022

V třímilionové metropoli byly před svítáním a po celé dopoledne slyšet výbuchy. Ozývala se střelba, houkaly sirény a lidé se snažili prchnout z města, popisuje Reuters.

Ukrajina dnes bojuje s ruskými jednotkami téměř podél celé své hranice s Ruskem a Běloruskem, ostré boje se odehrávají v Charkovské, Sumské, Chersonské či Oděské oblasti, sdělil poradce prezidentské kanceláře.

Rusko ráno zahájilo pozemní, námořní i vzdušný útok na Ukrajinu, který je největším útokem jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války, upozornila agentura Reuters. Na ukrajinská města podle ní dopadají rakety, do země se podle svědků přes hranice z Ruska a Běloruska valí kolony ruských vojenských vozidel, na pobřeží Černého a Azovského moře se další ruské síly vyloďují.

Témata: Armáda Ukrajina válka na Ukrajině Ruská armáda