Ukrajinou se rozléhají výbuchy, prezident Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav!

Ukrajina, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

24. února 2022 4:53 | Aktualizováno: 24. února 2022 7:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav, uvádí agentura Unian. Prezident uvedl, že Rusko útočí na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Obyvatele vyzval, aby zůstávali doma a nepropadali panice. Předtím svolal bezpečnostní radu státu.

"Bez paniky, jsme silní, jsme připraveni na všechno, zvítězíme," citovala Unian ukrajinského prezidenta.

Zelenskyj doplnil, že o situaci hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem.

V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva se dle svědků ozývají výbuchy

V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil začátek speciální vojenské operace na Ukrajině.

V Kyjevě bylo slyšet několik silných zvuků znějících jako střelba dělostřelectva, uvádí agentura Reuters s odvoláním na svědky z místa, včetně svého zpravodaje a reportéra stanice Fox News. U hlavního letiště Boryspil v Kyjevě byla slyšet střelba, píše agentura Interfax. V současné situaci Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor.

Podle Unian byly zaznamenány výbuchy po páté hodině místního času (po 4:00 SEČ) kromě Kyjeva také v Oděse na jihu Ukrajiny, Berďansku na jihovýchodě a Charkově a Kramatorsku na východě. Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvatele města, aby - pokud nepracují v profesích klíčových pro chod země - zůstali doma a měli v pohotovosti zavazadlo s nejnutnějšími věcmi pro případ evakuace. Apeloval na ně také, aby zachovali klid. "Nejhorším nepřítelem je nyní panika," napsal na facebooku.

Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování, uvádí dále Unian. Podle AFP byly výbuchy slyšet také v Mariupolu na jihovýchodě. Letiště Kyjev-Žuljany zrušilo nejbližší lety, uvádí Interfax. Veřejnoprávní televize informovala, že Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor.

Agentura Interfax Ukrajina uvedla, že v přístavních městech Mariupol a Oděsa se vylodili ruští vojáci. Místní novináři na internetu podávají zprávy o tvrdých bojích, informace ale zatím nejsou jednoznačně potvrzené. Část Oděsy je podle Interfax Ukrajina bez dodávek elektrického proudu.

Svědectví o explozích nebo palbě v ukrajinských městech přicházejí krátce poté, co Putin vystoupil s projevem k národu, v němž informoval o začátku operace na ukrajinském Donbasu. Agentuře Reuters nejmenovaný činitel Severoatlantické aliance sdělil, že vše nasvědčuje tomu, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Prezident USA Joe Biden řekl, že po začátku vojenské operace na Ukrajině je pouze Rusko odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

Agentura Unian informuje, že pod útokem se ocitla řada ukrajinských vojenských objektů. Úderům zřejmě čelí především jednotky protivzdušné obrany, letecké základny a systémy řízení.

Ruské síly napadly ukrajinskou hranici i z Běloruska

Ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska, uvedla ráno ukrajinská pohraniční stráž. Hlásí útoky na pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště s využitím dělostřelectva, těžké vojenské techniky i ručních zbraní. Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana sestřelila na východě země pět ruských letadel a jednu helikoptréru. Kyjev nejprve informoval o sestřelení jednoho ruského letounu, což Moskva vzápětí podle agentury Ria Novosti popřela.

Kolem 5:00 hodin místního času (3:00 SEČ) napadly ruské jednotky hranici Ukrajiny, informuje ukrajinský server RBK Ukrajina s odvoláním na pohraničníky. Ruské jednotky podle něj podpořilo Bělorusko. Ostřelování bylo zaznamenáno v Luhanské, Sumské, Charkovské, Černihovské a Žytomrské oblasti, píše ukrajinský zpravodajský server s tím, že útok přišel rovněž z okupovaného Krymu. Informace o obětech z řad příslušníků pohraniční stráže se podle něj upřesňují.

Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici.

Ruská vojska se rozmístila v Bělorusku, které je spojencem Moskvy, na dřívější společné vojenské cvičení. Po manévrech, které skončily 20. února, v zemi zůstala. Ukrajinská metropole Kyjev se nachází asi 75 kilometrů jižně od hranic s Běloruskem.

Ruské ministerstvo obrany mezitím podle ruských tiskových agentur uvedlo, že zlikvidovalo infrastrukturu na ukrajinských leteckých základnách a narušilo ukrajinskou protivzdušnou obranu. Resort zároveň popřel informaci ukrajinské armády o sestřelení jeho letounu nad územím Ukrajiny, Kyjev později oznámil sestřelení pěti ruských letadel a jednoho vrtulníku.

Ukrajinská armáda popřela zprávy, že se ruští vojáci vylodili v Oděse

Ukrajinská armáda podle agentury Reuters popřela zprávu tiskové agentury Interfax, že se v Oděse na jihu Ukrajiny vylodili ruští vojáci. V hlavním městě Kyjevě, ale i ve Lvově na západě země se rozezněly sirény, informují agentura Reuters a AFP. Ukrajinská služba pro mimořádné události pak podle Reuters informovala, že blízko Kyjeva hoří sklad s municí.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení k vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. V řadě ukrajinských měst poté svědci z místa hlásili silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskou operaci za plnohodnotnou invazi a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav.

Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště hlásí útoky s využitím dělostřelectva i těžké vojenské techniky.

Výbuchy byly dnes ráno vedle hlavního města Kyjeva hlášeny z Oděsy, Berďansku a Mariupolu na jihovýchodě země a Charkova a Kramatorska na východě. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti popřelo, že by Rusko útočilo na města.

Agentura Interfax dříve napsala, že ruští vojáci se vylodili v přístavních městech Mariupol a Oděsa. Interfax Ukrajina také uvedla, že část Oděsy je bez dodávek elektrického proudu.

Zelenskyj svolal bezpečnostní radu, asi s cílem vyhlásit válečný stav

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal zasedání bezpečnostní rady, zřejmě s cílem vyhlásit válečný stav, informuje ukrajinský portál Strana.today. Stalo se tak poté, co šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba uvedl, že Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin informoval předtím o zahájení "speciální vojenské operace" na Donbasu, výbuchy však byly hlášeny z řady ukrajinských měst.

Rusko zahájilo úplnou invazi na Ukrajinu, uvedl šéf diplomacie

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl dnes ráno na twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav a sdělil, že Rusko útočí na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, informovala agentura Unian.

Putin has just launched a full-scale invasion of Ukraine. Peaceful Ukrainian cities are under strikes. This is a war of aggression. Ukraine will defend itself and will win. The world can and must stop Putin. The time to act is now.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 24, 2022

Prezidentský dekret o válečném stavu vzápětí potvrdil ukrajinský parlament, uvádí Reuters. Ukrajina mezitím uzavřela vzdušný prostor pro civilní lety.

"Putin právě zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu," napsal ukrajinský ministr zahraničních věcí Kuleba. "Ukrajina se bude bránit a zvítězí. Svět musí Putina zastavit. Nyní je čas jednat." zdůraznil. Kuleba uvedl, že úderům čelí ukrajinská města.

Ukrajinský prezident ve videoprohlášení vyzval obyvatele, aby se zdržovali doma a nepropadali panice. Na své oficiální stránce informoval, že ozbrojené síly země jsou v pohotovosti a situací se zabývá bezpečnostní rada, kterou předtím svolal.

"Bez paniky, jsme silní, jsme připraveni na všechno, zvítězíme," citovala jej Unian.

Zavedení válečného stavu dává ukrajinským úřadům řadu pravomocí. Jak uvedla agentura Unian, kapacity podniků a institucí včetně jejich pracovní síly mohou být využity k obranným účelům a může být zavedena pracovní povinnost. Úřady mohou také rozhodnout o zavedení zákazu vycházení, zákazu demonstrací nebo jiných hromadných událostí a omezit svobodu pohybu.

Ukrajinský prezident Zelenskyj o situaci telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Ten Rusko upozornil, že po začátku vojenské operace na Ukrajině je odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

Putin dnes v noci informoval o zahájení "vojenské operace" na Donbasu. Svědci v řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva pak podle agentury Reuters zaznamenali zvuky znějící jako dělostřelecká palba a silné výbuchy. Vedle Kyjeva slyšeli lidé výbuchy po páté hodině místního času (po čtvrté SEČ) také v Oděse na jihu Ukrajiny, Berďansku a Mariupolu na jihovýchodě a Charkově a Kramatorsku na východě. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti popřelo, že by proti ukrajinským městům podnikalo letecké nebo dělostřelecké útoky, míří prý přesnými zbraněmi na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu.

Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny.

Témata: Ukrajinská krize Ukrajina Rusko Vladimír Putin Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj