Stále více zemí zavádí sankce, na Ukrajině začne platit výjimečný stav

Rusko, Kreml

Autor: Libor Novák, stars24.cz, ČTK

23. února 2022 8:00 | Aktualizováno: 23. února 2022 23:03

Ukrajinské úřady za poslední den zaznamenaly desítky případů ostřelování svého území ze strany separatistických regionů na východě země. Kanada mezi tím zavedla sankce vůči Rusku, ke stejnému kroku se chystají i Japonsko a Austrálie. Padá také plánovaný summit mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Dění na Ukrajině pro vás sledujeme v on-line přenosu.

22:41 - Švýcarsko se nepřipojí k sankcím, které uvalila Evropská unie na Rusko za jeho uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny. Zároveň však nechce být místem pro jejich obcházení. Uvedla to dnes vláda v Bernu. Podle agentury DPA postupovalo neutrální Švýcarsko stejně i v případě sankcí po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014.

22:30 - Lídři dvou separatistických oblastí na východě Ukrajiny podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova požádali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jim pomohl odrazit údajnou agresi ze strany ukrajinské armády. Dnes to napsala agentura Interfax.

22:00 - Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou by se podle analytiků mohl stát brzdou hospodářského oživení v Německu. "Ukrajinská krize visí nad německou ekonomikou jako Damoklův meč," řekl agentuře DPA hlavní ekonom společnosti Commerzbank Jörg Krämer.

21:33 - V Polsku dnes večer přistály americké bitevní vrtulníky AH-64 Apache, ohlásil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Dodal, že jde o další posilu spojencům, kteří nyní stojí "tváří v tvář vyostřujícímu se agresivnímu počínání Ruska".

21:09 - Srbsko si vzalo dva dny na rozmyšlenou, zda se připojí k sankcím uvaleným Evropskou unií na Rusko kvůli uznání nezávislosti dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. Podle místních médií to dnes uvedl srbský prezident Aleksandar Vučić. Srbsko je kandidátskou zemí EU, a mělo by tudíž usilovat o sladění své zahraniční politiky s Bruselem, současně ale udržuje přátelské vztahy s Moskvou.

21:00 - Ukrajinský parlament dnes večer podle agentury Reuters schválil vyhlášení výjimečného stavu. Platit má od dnešní půlnoci 30 dnů na celém území 44milionové země s výjimkou Luhanské a Doněcké oblasti, kde byl již dříve zaveden zvláštní režim. Opatření má Ukrajině pomoci co nejlépe se připravit na možný rozsáhlý útok ze strany Ruska.

20:58 - Vláda Spojených států uvalí sankce na společnost, která má na starosti budování rusko-německého plynovodu Nord Stream 2, oznámil dnes americký prezident Joe Biden. Opatření označil za součást úvodní odpovědi na kroky Moskvy spojené s Ukrajinou. Bidenova vláda také naznačila, že v další fázi by mohl přijít zákaz vývozu amerických technologií do Ruska, píše deník The New York Times.

19:54 - Maďarský konzervativní premiér Viktor Orbán chce svoji zemi držet stranou konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Odmítá proto poslat na Ukrajinu zbraně a vojáky, což navrhuje maďarská levice, informovala agentura APA. Orbán na facebooku situaci mezi Ukrajinou a Ruskem označil za "vážnou a napjatou" a Maďarsko podle něho musí hrát roli při obnovení míru.

19:19 - Izrael dnes vyzval k diplomatickému řešení ukrajinské krize a vyjádřil obavy o početnou židovskou komunitu v této zemi. V prohlášení se nicméně nezmínil o Rusku, které je klíčovým aktérem v syrském konfliktu, píše agentura Reuters.

19:05 - Pod palbu ukrajinské armády se na předměstí Doněcka ve východoukrajinském Donbasu dostal štáb ruské armádní televize Zvezda, tvrdí ruská média. Zvezda zveřejnila záběry z údajného ostřelování, ze kterých je podle agentury Interfax zřejmé, že nikdo nebyl zraněn. Ukrajinská armáda naopak dnes večer ohlásila, že palba "ruských žoldnéřů" zranila dva vojáky, z nichž jeden zraněním podlehl. Ukrajinská média také tvrdí, že střelba "okupačních vojsk" zranila civilistku v jedné donbaské vsi.

19:02 - Představitelé Evropské unie či Severoatlantické aliance v posledních týdnech opakovaně varovali, že ruská vláda a její spojenci se budou snažit vykonstruovat záminku pro vyslání ruských vojáků na Ukrajinu. Nyní západním činitelům dávají za pravdu média a nezávislí analytici, kteří za pomoci veřejně dostupných materiálů upozorňují mimo jiné na pochybná videa používaná jako důkazy údajných ukrajinských agresí. Podle některých komentářů jsou aktuální praktiky prokremelských kanálů naprosto průhledné.

18:37 - Britský premiér Boris Johnson dnes popřel, že jeho Konzervativní strana přijímala dary od ruských oligarchů. Podle agentury Reuters uvedl, že všichni, kdo vládní stranu financují, jsou registrovaní v Británii. Někteří zákonodárci z opoziční Labouristické strany obvinili vládu, že nezavedla dostatečně tvrdé sankce proti Moskvě. Podle nich tak neučinila kvůli darům, které jeden z poslanců označil za "špinavé ruské peníze".

18:33 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes po telefonu svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi řekl, že Ankara neuznává kroky Moskvy proti teritoriální jednotě Ukrajiny. Zároveň podle agentury Reuters nabídl pomoc s řešením krize a zdůraznil, že je potřeba snažit se o dialog. Putin si Erdoganovi postěžoval, že Západ nebere vážně jeho bezpečnostní požadavky.

18:02 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes při vystoupení na Valném shromáždění OSN volal po "rychlých, konkrétních a rázných krocích", které by zastavily eskalaci konfliktu s Ruskem. Vypuknutí války by podle něj ovlivnilo svět na celá desetiletí, píše zpravodajský web BBC. Ukrajina od Západu žádá zpřísnění protiruských sankcí a další vojenskou podporu ve světle kroků Moskvy, které podle evropských a amerických lídrů představují začátek ruské invaze.

17:25 - Výjimečný stav začne na Ukrajině podle všeho platit od dnešní půlnoci na 30 dnů. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na návrh příslušného dokumentu. Výjimečný stav, který se bude vztahovat na celé území státu s výjimkou Luhanské a Doněcké oblasti, přinese řadu omezení. Týkat se mohou shromažďování, šíření informací nebo častějších kontrol.

16:50 - Vláda by se v případě zhoršení situace na Ukrajině snažila Ukrajincům, kteří jsou v Česku s krátkodobým vízem, usnadnit cestu k dlouhodobému. Po dnešním zasedání kabinetu to novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Také podle premiéra Petra Fialy (ODS) je kabinet připravený se v otázce pobytových povolení pro Ukrajince chovat flexibilně. Na to, aby Ukrajinci s krátkodobým vízem mohli získat dlouhodobé bez nutnosti návratu do vlasti, dnes apelovala například Hospodářská komora.

16:48 - Prezidenti a premiéř zemí Evropské unie proberou ve čtvrtek napětí na Ukrajině na mimořádném summitu v Bruselu. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel. Unijní země se již shodly na zavedení prvního balíku sankcí proti Moskvě kvůli ruskému uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny a podle Michela je zásadní, aby i k dalšímu vývoji přistupovaly jednotně.

15:56 - Česká republika je připravena na všechny varianty vývoje na Ukrajině včetně uprchlické vlny či omezení dodávek z Ruska, řekl po dnešním jednání vlády a Bezpečnostní rady státu (BRS) premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet pracuje na tom, aby případné zhoršení situace mělo co nejmenší dopady na české občany. Své kroky koordinuje s partnery v EU a NATO, podporuje Ukrajinu a odmítá agresivní politiku Ruska, řekl novinářům Fiala.

15:44 - Ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij během dnešního předvolání na české ministerstvo zahraničí odmítl "nepodložená obvinění" Moskvy z agrese vůči Ukrajině i tvrzení české strany a jeho západních spojenců, že Rusko uznáním samozvaných republik na území Ukrajiny porušilo mezinárodní právo.

15:37 - Sankční nátlak nemůže změnit ruskou politiku a ovlivnit odhodlání Ruska hájit své zájmy, zdůraznila ruská diplomacie v reakci na nové protiruské sankce přijaté Spojenými státy. Moskva současně pohrozila "silnou odvetou", která nemusí být symetrická, ale bude "přiměřená a citelná pro americkou stranu".

15:29 - Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se s australskou ministryní zahraničí Marise Payneovou shodl na tom, že je namístě se jednoznačně ohradit vůči krokům Ruska na východní Ukrajině. Šéf české diplomacie na tiskové konferenci po dnešním bilaterálním jednání přivítal, že se Austrálie též rozhodla uvalit sankce na Rusko kvůli uznání separatistických regionů na východě Ukrajiny.

15:00 - Ukrajina by měla mít status kandidátské země na členství v Evropské unii a Polsko a Litva ji v tom podpoří, uvedli podle agentury Reuters ve společném prohlášení polský prezident Andrzej Duda a jeho litevský protějšek Gitanas Nauséda. Prezidenti Litvy a Polska dnes na návštěvě v Kyjevě vyzvali k přijetí důrazných sankcí proti Rusku. Duda zdůraznil, že Polsko odsuzuje rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost dvou republik vyhlášených na východě Ukrajiny proruskými separatisty.

14:53 - Německo by se dokázalo obejít bez dodávek ruského zemního plynu. Nebylo by to však snadné. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk to dnes řekl ministr hospodářství Robert Habeck. Největší evropská ekonomika je nyní závislá na dodávkách ruského plynárenského gigantu Gazprom, připomíná agentura Bloomberg.

14:22 - Británie poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc, včetně smrtících obranných zbraní. Oznámil to dnes v parlamentu britský premiér Boris Johnson. Řekl také, že mediální úřad Ofcom dostal žádost o přezkoumání vysílací licence ruské televize Russia Today (RT). Ta je podle ministerstva kultury podezřelá ze snahy o šíření nebezpečných dezinformací o dění na Ukrajině, jehož dva separatistické východní regiony na počátku týdne uznalo Rusko jako samostatné a poslalo tam své vojáky.

14:11 - Rusko začalo evakuovat pracovníky všech svých zastupitelských úřadů na Ukrajině, informuje agentura TASS s odvoláním na ambasádu v Kyjevě. Její představitel zároveň agentuře potvrdil informaci z ukrajinských médií, že pracovníci diplomatické mise začali pálit dokumenty.

14:04 - Brno na měsíc vyvěsilo ukrajinskou vlajku na podporu Ukrajiny, které hrozí válka s Ruskem. Vlajka zavlaje i na hradu Špilberk. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) řekla, že město poslalo dopis ukrajinskému partnerskému městu Charkov s dotazem, jak konkrétně mu může pomoct. Podle Vaňkové by bylo možné v případě potřeby vyčlenit pro Ukrajince i byty na dočasnou dobu, po debatě s ukrajinskou konzulkou Annou Proshko to ale zatím nebude potřeba.

13:45 - Situace na Ukrajině je velmi nebezpečná a Evropská unie se podle toho musí zachovat a zavést velmi tvrdé sankce, řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský francouzskému deníku Le Monde. Ruský prezident Vladimir Putin nechápe mezinárodní řád a právě o jeho zachování se teď hraje, dodal ministr, který se tento týden v Paříži zúčastnil jednání ministrů zahraničí zemí EU s jejich kolegy z indo-pacifické oblasti.

13:31 - Svoboda a mír v Evropě nejsou zadarmo, Německo proto počítá s finančními následky protiruských sankcí. Dnes to na společné tiskové konferenci v Berlíně s francouzským ministrem zahraničí Jeanem-Yvesem Le Drianem prohlásila šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková. Le Drian ocenil rychlý a jednotný postup Evropské unie, která sankce za ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny přijala. Oba ministři zahraničí zdůraznili, že je nutné nadále jednat, aby Evropa předešla válce.

13:10 - Unijní státy se na sankcích připravených v koordinaci se Spojenými státy a dalšími partnery shodly den poté, co ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost donbaských separatisty jednostranně vyhlášených republik, čímž podle Západu porušil mezinárodní právo. Celkový počet ruských činitelů, kterých se dotkne zákaz cest do unijních zemí či zmrazení majetku na území EU tak překročí pět stovek.

12:43 - Velvyslanci zemí Evropské unie dnes schválili balík sankcí proti Rusku, na jehož obrysech se unijní státy dohodly v úterý. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Na sankčním seznamu nově figurují dvě desítky vysoce postavených činitelů, je mezi nimi například ministr obrany Sergej Šojgu. Postihy se týkají i více než tří stovek poslanců dolní komory ruského parlamentu, kteří hlasovali pro uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny.

12:37 - Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek dnes ruskému velvyslanci Alexandru Zmejevskému tlumočil rozhořčení České republiky nad porušením mezinárodního práva, kterého se Rusko dopustilo uznáním nezávislosti dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. Novinářům to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

12:28 - Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou bude mít podle guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka proinflační efekt, tedy zvýší inflaci. Růst by měla především kvůli vyšším cenám plynu a ropy. Zároveň aktuální vývoj ve srovnání s odhady ČNB pravděpodobně oddaluje návrat inflace k dvouprocentnímu cíli, nicméně ke dvěma procentům by se inflace měla dostat v příštím roce. Vyplývá to z vyjádření Rusnoka v pořadu Interview Plus Českého rozhlasu Plus. Rusnok dále dodal, že ukrajinský konflikt zároveň negativně ovlivní růst ekonomiky.

12:12 - Sankce Spojených států a Evropské unie uvalené na Rusko jsou nedostatečné a ambice ruského prezidenta Vladimira Putina nezastaví, píše v dnešním úvodníku šéfredaktorka francouzského ekonomického deníku Les Échos Lucie Robequainová. Podle sloupku deníku Le Monde byl současný ukrajinský scénář předvídatelný na základě dění v Gruzii v roce 2008. Deník Les Échos se věnuje také partnerství Ruska a Číny a jeho rostoucímu významu na pozadí začínajícího konfliktu, Le Figaro píše o poměřování sil se Severoatlantickou aliancí. Naopak krachu snah prezidenta Emmanuela Macrona o zprostředkování diplomatických jednání znesvářených stran francouzský tisk nevěnuje pozornost.

11:50 - Ukrajina zavede výjimečný stav ve všech regionech, kromě Luhanské a Doněcké oblasti, řekl dnes šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Trvat podle něj bude 30 dní a poté bude moci být prodloužen o další měsíc. Rada národní bezpečnosti a obrany žádá parlament o schválení tohoto kroku. V Luhanské a Doněcké oblasti už nyní platí zvláštní režim, podotkl server Ukrajinska pravda.

11:43 - Na ruského prezidenta Vladimira Putina platí jednotná a tvrdá odpověď, spustila se nová železná opona, píše západoevropský tisk v reakci na vývoj kolem Ukrajiny. Nizozemský deník De Telegraaf píše, že způsob, jakým ruský prezident poukazuje na práva etnických Rusů v sousedních zemích, vyvolává znepokojivé asociace s obsazením Sudet nacistickým Německem před začátkem 2. světové války. Rakouský Der Standard navrhuje, aby se do mírových jednání zapojila bývalá německá kancléřka Angela Merkelová.

11:25 - Rusko nemá v plánu zastavit se na Donbasu a může pokračovat v ofenzivě na další území Ukrajiny. Podle serveru Ukrajinska pravda to sdělila ukrajinská zpravodajská služba prezidentovi země Volodymyru Zelenskému na jednání hlavy státu s šéfy parlamentních stran. V rizikové zóně se nacházejí města Charkov, Cherson a Kyjev, uvedla. Zpravodajská služba rovněž informovala, že na ruské straně poblíž ukrajinské Charkovské oblasti zaznamenala další shromažďování ruských vojáků.

11:11 - Papež František dnes v souvislosti s ukrajinskou krizí vyzval politiky, aby zpytovali svědomí a zdrželi se jakýchkoli kroků, jimiž by způsobili lidem další utrpení. Při pravidelné generální audienci rovněž vyhlásil na 2. března další mezinárodní den modliteb za mír.

11:01 - Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij po zhruba 25 minutách opustil ministerstvo zahraničí. Byl předvolán k náměstku ministra pro řízení sekce právní a konzulární Martinu Smolkovi, jemuž měl podat vysvětlení k nynějším krokům Ruska. Prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. Česká diplomacie by měla v brzké době poskytnout písemné prohlášení. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by se k věci měl vyjádřit odpoledne. Zmejevskij při odchodu novinářům schůzku nekomentoval, také lze podle něj očekávat písemné stanovisko ruské strany.

10:55 - Reakce Západu na poslední kroky Moskvy včetně uznání nezávislosti dvou povstaleckých republik na východě Ukrajiny byla předvídatelná a nových protiruských sankcí se netřeba příliš obávat, míní podle ruských provládních médií oficiální ruští představitelé a politologové. Experti oslovení oficiálními médii obviňují z prohloubení napětí v rusko-ukrajinských vztazích Kyjev a poukazují na potřebu zlepšit situaci Rusů žijících na ukrajinském Donbasu.

10:37 - Ukrajinský parlament schválil uvalení sankcí na 351 Rusů, včetně zákonodárců, kteří podpořili uznání nezávislosti dvou separatistických regionů na východě země a vyslání ruských vojáků do regionu. Oznámila to dnes agentura Reuters, podle níž se postihy mimo jiné zakazují vstup na Ukrajinu, odepírají přístup k majetku, kapitálu či nemovitostem.

10:22 - Británie zastaví obchodování s ruskými státními dluhopisy v Londýně. Řekla to dnes, den po vyslání ruských vojáků do separatistických oblastí na východě Ukrajiny, podle televize Sky News britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Je podle ní vysoce pravděpodobné, že plány ruského prezidenta Vladimira Putina zahrnují pokračování invaze směrem na ukrajinské hlavní město Kyjev. V případě plnohodnotné invaze na Ukrajinu Londýn zavede další sankce, které budou namířeny proti klíčovým oligarchům či organizacím v Rusku, ujistila Trussová.

10:04 - Čína nesouhlasí se sankcemi, jež některé země uvalily na Rusko kvůli uznání dvou proruských separatistických regionů na východě Ukrajiny. Sankce nejsou nejlepší způsob, jak řešit problémy, prohlásila dnes podle agentury Reuters mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na dotaz novinářů, zda se Peking k západním sankcím připojí.

09:52 - Opatření proti několika ruským bankám a podnikatelům blízkým Kremlu ohlásila v úterý také Velká Británie. Sankce se dotknou podnikatelů Gennadije Timčenka a bratrů Borise a Igora Rotenbergových. Londýn na ně cílí kvůli jejich úzkým vazbám na Putina. Cílem britských sankcí jsou i banky Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank.

09:33 - Ruský prezident Vladimir Putin by měl být podle eurokomisařky Věry Jourové první na seznamu sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho agresivnímu postupu vůči Ukrajině. Fakt, že Putin na unijním seznamu chybí, je podle Jourové spíše projevem slabosti než diplomatického umu. 

09:19 - Ukrajinci nyní potřebují nejen zbraně a vyhlášení sankcí proti Rusku, ale i lidskou podporu, které si velmi cení. Lidé na Ukrajině si pamatují rok 1968, ví jak to tehdy v Československu bylo u a solidarita pro ně znamená hrozně moc, říká v rozhovoru s ČTK ukrajinská novinářka žijící v České republice Natalija Čurikova. Uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky podle novinářky znamená, že ruský prezident Vladimir Putin přestal věřit v možnost s pomocí těchto dvou vzbouřeneckých ukrajinských oblastí kontrolovat Kyjev a zastavit jeho prozápadní kurz. "Nejde tady jen o NATO, ale i o Evropskou unii. Byla to právě asociační dohoda s EU, kterou chtěl Putin už v roce 2013 zastavit. To tehdy vedlo k masovým protestům známým jako Euromajdan," připomíná Čurikova. Nyní je podle ní jasné, že Rusko nehodlá okupované oblasti vrátit Ukrajině. "Rusko tam už rozdalo přes 700 tisíc ruských pasů a Kreml bude nyní tvrdit, že chce na tom území chránit a bránit ruské občany," doplňuje ukrajinská novinářka.

09:03 - Bezpečnostní rada státu (BRS) dnes projedná návrhy kroků ČR v souvislosti s pondělním rozhodnutím Ruska uznat samozvané republiky ruských separatistů na východě Ukrajiny a poslat tam své vojáky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) očekává, že rada dostane zpravodajský briefing o aktuální bezpečnostní situaci, chystá se jí předložit návrhy některých opatření. Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij je na dnešek povolán k náměstkovi ministerstva zahraničí.

08:43 - Za předchozí den Ukrajinci zaregistrovali 84 incidentů, poznamenala agentura Reuters. Dnes podle RBK Ukrajina evidují zatím 15 případů ostřelování svého území a žádné raněné. "Ruští ozbrojenci stříleli z tanků, minometů ráže 120 mm a 82 mm, protitankových granátometů, těžkých kulometů, ručních zbraní, protitankových děl," píše ukrajinský server RBK Ukrajina, který používá kromě termínu "ruští ozbrojenci" také výraz "okupanti". Ukrajinská strana tato označení pro síly na separatistických územích používá dlouhodobě.

08:24 - Rusko nemá v plánu zastavit se na Donbasu a může pokračovat v ofenzivě na další území Ukrajiny. Podle serveru Ukrajinska pravda to sdělila ukrajinská zpravodajská služba prezidentovi země Volodymyru Zelenskému na jednání hlavy státu s šéfy parlamentních stran. V rizikové zóně se nacházejí města Charkov, Cherson a Kyjev, uvedla. "Ukrajinská rozvědka má informace, že se Rusko neplánuje zastavit v Donbasu, a chce pokračovat ve vojenské eskalaci. V první řadě se v rizikové zóně nacházejí Charkov, Cherson a Kyjev," cituje zástupce rozvědky Ukrajinska pravda s odkazem na druhé největší město země nacházející se u ruských hranic, důležitý černomořský přístav Cherson a metropoli.

08:19 - "Invaze Ukrajiny opravdu začala," uvedl australský premiér Scott Morrison. Podle premiéra země okamžitě zavede finanční sankce a zákazy cestování na osm ruských představitelů, kteří napomáhali vstupu ruské armády do východní Ukrajiny. Podle místních médií jsou mezi nimi i členové ruské bezpečnostní rady. Dá se navíc očekávat, že vláda rozšíří restrikce i na další ruské občany a firmy. "Australané vždy vystupovali proti surovcům a nyní vystupujeme společně s našimi partnery proti Rusku," uvedl Morrison. Vedle sankcí premiér oznámil, že dostanou prioritu žádosti o víza z Ukrajiny, kterých je zhruba 430.

08:12 - Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil první kolo ekonomických sankcí vůči Rusku. Trvat mají do chvíle, než bude obnovena územní integrita Ukrajiny, a zasáhnou mimo jiné ruské zákonodárce, citovala premiéra agentura AFP. Ottawa rovněž vyšle do východní Evropy stovky dalších vojáků. Kanada znemožní svým občanům podnikat veškeré transakce s dvojicí separatistických republik na východě Ukrajiny a zakáže jim podílet se na obchodování s ruským dluhem. Dále zavede sankce na ruské zákonodárce, kteří dnes souhlasili s "nelegálním rozhodnutím tyto republiky uznat", uvedl Trudeau.

08:10 - Satelitní snímky za posledních 24 hodin ukázaly nové nasazení vojáků a vybavení v západním Rusku a Bělorusku nedaleko ukrajinských hranic. S odvoláním na společnost Maxar Technologies o tom informovala agentura Reuters. Na fotografiích je v jižním Bělorusku nedaleko hranic s Ukrajinou vidět více než stovka armádních vozidel a desítky vojenských stanů. U vojenské posádky v západním Rusku u ukrajinských hranic přibyla nová polní nemocnice, uvádí Maxar Technologies. Společnost ve stejném regionu zaznamenala i přepravní vozidla pro těžkou techniku a zbraně, včetně tanků, a nasazení nových jednotek.

High-res satellite image from yesterday shows the Russian deployment in Krasnyy Oktyabr, around 7 miles from the #Ukraine border, in great detail. The site was set up after February 5. @Maxar pic.twitter.com/eh54CZsJdP

— Christoph Koettl (@ckoettl) February 22, 2022

08:04 - Japonská vláda se dnes rozhodla uvalit nové sankce na Rusko kvůli uznání separatistických regionů na východě Ukrajiny. Tokio omezí obchodování s ruskými státními dluhopisy a zmrazí majetek některých ruských představitelů, uvedla agentura Reuters. Japonský premiér Fumio Kišida vyzval Moskvu, aby se vrátila k diplomatickým prostředkům jednání. Zavedení sankcí oznámila i Austrálie, podle jejího premiéra Scotta Morrisona Moskva začala s invazí Ukrajiny. V případě zhoršení situace jsou obě země připravené sankce zpřísnit. Nové sankce například zakazují prodávat nové emise ruských státních dluhopisů na japonském trhu. Pravidla také zakazují vydávat víza do Japonska představitelům separatistů na východě Ukrajiny. Japonský premiér Kišida uvedl, že se neobává, že by stávající situace měla v krátkodobém horizontu dopad na dodávky energetických statků.

08:03 - Ukrajinské úřady za poslední den zaznamenaly 96 případů ostřelování svého území ze strany separatistických regionů na východě země. Zemřel přitom jeden ukrajinský voják a dalších šest jich bylo zraněno, uvedl dnes server RBK Ukrajina s odvoláním na armádu. Porušování příměří hlásí také zástupci povstaleckých republik, takzvaná Luhanská lidová republika informuje o třech mrtvých v důsledku ostřelování ukrajinských sil.

08:00 - Summit mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem není v plánu. Uvedl to v úterý Bílý dům. Setkání obou státníků bude podle něj možné, až Rusko sníží napětí na Ukrajině. "V tuto chvíli to určitě není v plánu," uvedla podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Jen Psakiová o případné vrcholné schůzce mezi Bidenem a Putinem. Spojené státy ale úplně nezavírají dveře diplomacii, dodala Psakiová.

Témata: Ukrajina Rusko Ruská armáda Vladimír Putin