Biden se tento týden setká s Putinem: Pokud nebude napadena Ukrajina, vzkazuje Bílý dům

Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA

Autor: Markéta Bartošíková, stars24.cz

21. února 2022 15:48

Situace na Ukrajině je velmi vyostřená. A prezident Joe Biden v zásadě souhlasil se setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem koncem tohoto týdne. V neděli večer to oznámil Bílý dům. K setkání však dojde pouze za podmínky, že do té doby nedojde k útoku na Ukrajinu.

Navzdory úsilí, americký ministr zahraničí Antony John Blinken řekl, že americké zpravodajské služby naznačují, že se Rusko snaží vyvolat invazi. "Zdá se, že se to všechno řídí scénářem, který jsem nastínil Radě bezpečnosti OSN a o kterém prezident Biden nedávno hovořil s národem," řekl dle webu USA Today Blinken.

V pořadu televizní stanice NBC Meet the Press Blinken zdůraznil, že pro Putina stále existuje možnost ustoupit od jakýchkoli plánů na invazi. "Dokud se tanky nerozjedou a letadla nebudou ve vzduchu, zkusíme vše, co bude v našich silách, abychom prezidenta Putina přiměli zvrátit rozhodnutí, o kterých věříme, že učinil. Snažíme se zabránit válce," řekl americký ministr zahraničí.

Americký prezident Joe Biden v zásadě přijal schůzku s Putinem, pokud by nedošlo k invazi, uvedla tisková tajemnice Bílého domu Jen Psaki. Detaily čtvrtečního summitu dojednají šéfové ruské a americké diplomacie Sergej Lavrov a Antony Blinken, uvedl deník USA Today. Zatímco USA je připraveno na diplomacii, Rusko zdá se pokračuje v přípravách na útok na Ukrajinu. Summit se má uskutečnit v Evropě.

Témata: politika Vladimír Putin Ukrajina Ruská armáda Joe Biden