Putin se rozhodl pro invazi, řekl Biden. Rusové se přesouvají do útočných pozic

Joe Biden

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2022 8:25

Prezident Spojených států Joe Biden je přesvědčený, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin již rozhodl pro invazi na Ukrajinu. Ačkoliv stále existuje prostor pro diplomacii, Rusko plánuje útok v příštích dnech, včetně útoku na ukrajinskou metropoli Kyjev, řekl šéf Bílého domu.

Rusko shromažďuje řadu týdnů obrovské množství vojáků u ukrajinských hranic a vznáší vůči západním zemím bezpečnostní požadavky, Moskva nicméně odmítá, že by se chystala na svého souseda zaútočit.

"Máme důvody se domnívat, že se ruské jednotky chystají zaútočit na Ukrajinu v následujícím týdnu, v následujících dnech," prohlásil Biden po dnešním telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, britským premiérem Borisem Johnsonem a dalšími představiteli Evropské unie a NATO.

Představitelé se podle Bílého domu shodli, že budou pokračovat ve snaze o diplomatické řešení sporu, ale jsou připraveni rychle a koordinovaně přijmout ekonomické sankce vůči Rusku, pokud se Moskva rozhodne pro konflikt. Předmětem jednání bylo také zajištění bezpečnosti východního křídla NATO, uvedl Bílý dům.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov se chystají sejít 24. února v Evropě, sdělil dále Biden. Varoval přitom, že jakákoli ruská vojenská akce před tímto datem by znamenala, že Rusko "zavřelo dveře diplomacii".

Činitel USA: 40 až 50 procent ruských vojáků u Ukrajiny je v útočných pozicích

Čtyřicet až padesát procent ruských vojáků v blízkosti hranice s Ukrajinou je "v útočných pozicích". Podle agentury Reuters to pod podmínkou anonymity v pátek prohlásil americký obranný činitel.

Podle zmíněného představitele je u rusko-ukrajinské hranice shromážděno asi 150.000 ruských vojáků, včetně asi 125 taktických praporů.

"Procento vojáků v útočných pozicích je vyšší, než se doposud předpokládalo. Svědčí to o tom, že ruské jednotky mohou napadnout Ukrajinu prakticky bez varování," řekl obranný činitel, který pro svá tvrzení nepředložil žádné důkazy.

Podle soukromé společnosti Maxar Technologies, která monitoruje pohyby ruských vojsk, nové satelitní záběry ukazují ruskou vojenskou aktivitu na řadě míst v Bělorusku, na Krymu a na západě Ruska nedaleko ukrajinské hranice. Firma Maxar uvedla, že na snímcích je mimo jiné vidět nové velké rozmístění vrtulníků na severozápadě Běloruska a bojovou skupinu tanků, obrněných vozidel a podpůrného vybavení na letišti Millerovo asi 25 kilometrů od hranice s Ukrajinou.

Témata: Joe Biden Vladimír Putin Ruská armáda Ukrajina