Tornádo v Polsku? Vítr řádil i v dalších evropských zemích, pět mrtvých!

Větrný rukáv

Autor: stars24.cz, ČTK

17. února 2022 19:15

Nejméně pět obětí na životech si dnes v Polsku a Německu vyžádala větrná smršť. V Polsku zahynuli nejméně tři lidé, v Německu dva. Na severu Německa silný vítr způsobený tlakovou níží Ylenia zcela zastavil dálkovou železniční dopravu a v zemi byly zrušeny i některé letecké spoje. V pátek má nebezpečná bouře udeřit také na Británii.

V Polsku řádila vichřice zhruba od půlnoci. Ráno zahynul asi sedmdesátiletý řidič, když na jeho auto na západě země spadl strom. Později v Krakově přišli o život dva dělníci po pádu 20 metrů vysokého jeřábu, který se zřítil na rozestavěné budovy. Vítr, v poryvech dosahoval rychlosti až 125 kilometrů za hodinu, kácel stromy a strhával střechy, na 325.000 odběratelů bylo odpoledne bez elektřiny. Prudký vichr napáchal nejhorší škody na západě Polska; poškodil asi 500 budov.

Na severu Německa orkán Ylenia ochromil železniční i leteckou dopravu a zabil dva muže, když na jejichž automobily v obci Bad Bevensen jihovýchodně od Hamburku a u obce Südharz ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko spadly stromy. Desítky tisíc domácností postihly v důsledku silného větru výpadky dodávek elektrického proudu. V Hamburku činí problémy vzedmuté moře.

V severní polovině (Německa) nejezdily od rána žádné dálkové vlaky a omezena byla také regionální železniční doprava. Aerolinky zrušily desítky letů, v Hamburku i ve Frankfurtu nad Mohanem. Mohutná vlna rozbila skla čelních oken na jednom z trajektů plavících se v Hamburku po Labi. Podle provozovatele linky nebyl nikdo vážně zraněn. V Severním Porýní-Vestfálsku byla zrušena školní výuka, žáci mohli kvůli počasí zůstat doma také v některých oblastech Dolního Saska a Bavorska.

Obzvláště větrno bylo v noci na dnešek na hoře Brocken ve středoněmeckém pohoří Harz. Meteorologové tam naměřili poryvy o rychlosti až 156 kilometrů za hodinu. Na pobřeží dosahoval vítr 115 kilometrů v hodině.

Meteorologové varují, že v pátek a v sobotu může sever země postihnout další "extrémní" bouře. Orkán nazvaný Zeynep o rychlosti až 135 kilometrů za hodinu se má přihnat od britských ostrovů. Jihozápad Anglie a jižní pobřeží Walesu má v pátek naplno zasáhnout bouře Eunice. V těchto regionech platí vysoké stupně varování a následník trůnu princ Charles dokonce zrušil páteční plánovanou cestu do Walesu. S ohledem na varování meteorologů v pátek ve Walesu nevyjedou žádné vlaky

Podle meteorologické služby mohou být lidé v ohrožení života kvůli létajícím troskám a pravděpodobné je i vážné poškození budov a elektrického vedení. Premiér Boris Johnson už oznámil, že armáda je připravená zasaženým oblastem pomoci.

V Irsku byly už dnes kvůli bouři Dudley zavřené některé školy, ve Skotsku byly kvůli popadaným stromům zrušeny některé železniční spoje a na severu Anglie se tisíce domácnosti dočasně ocitly bez elektřiny.

Témata: vítr Polsko Německo Velká Británie