Rakousko ruší opatření: Od března bude všechno jinak!

Vídeň

Autor: stars24.cz, ČTK

17. února 2022 14:25

Rakousko zruší od 5. března prakticky veškerá proticovidová opatření. Při vstupu do země bude potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na koronavirus. Podle agentury APA se na tom usnesla vláda po poradě s představiteli spolkových zemí a experty.

Skončí tak zákaz nočního vycházení, gastronomické podniky budou moci otevřít i v noci a nutnost nosit respirátor bude zachována pouze ve veřejné dopravě, v supermarketech či v nemocnicích.

Takzvané pravidlo 3G, kdy je vyžadováno, aby lidé byli očkovaní (Geimpfte), infekci překonali (Genesene), případně měli negativní test (Getestete), bude napříště platit pouze pro zaměstnance a návštěvníky domovů pro seniory, pečovatelských domů a nemocnic.

V těchto zařízeních také zůstávají povinné respirátory FFP2. Povinnost nosit ochranu dýchacích cest bude platit dále i ve veřejné dopravě, na zastávkách, v obchodech se základními potřebami, v bankách či na poštách. Jinde budou respirátory již jen doporučené.

Od 21. února bude obecné pravidlo 3G platit také při vstupu do Rakouska ze všech zemí kromě těch s rizikem koronavirových variant, uvedl list Kurier. Pro lidi, kteří nemají třetí dávku vakcíny či se nevyléčili z covidu-19 v posledních 90 dnech, dosud platila povinnost předkládat při příjezdu do alpské země doklad o očkování či prodělání nemoci a zároveň negativní výsledek PCR testu.

Vláda dále uvolnila pravidla pro neočkované, kteří budou od první březnové soboty moci vstupovat do všech prostor, kam měli dosud omezený přístup. Restaurace či hotely tak budou moci přijímat jakékoliv hosty bez rozdílu, nebude zapotřebí ani negativní test na covid-19. Již dříve vláda uvedla, že takzvaný lockdown pro neočkované uvolní tuto sobotu. Poté až do 5. března ale budou neočkovaní stále potřebovat negativní test.

"Výhled nám ukazuje, že si můžeme opatrně a obezřetně, ale důrazně, kousek po kousku, vzít zpět svobodu, kterou nám virus sebral," řekl kancléř Karl Nehammer s tím, že pandemii Rakousko dosud zcela nepřekonalo.

Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein se vyslovil pro změnu testovací strategie, neboť podle něj "pravidelně testovat lidi bez příznaků a s posilovacími dávkami nedává smysl a stojí hodně peněz". Minimálně do 31. března však testování zůstává zdarma.

Na povinném očkování, které Rakousko zavedlo začátkem února, vláda "samozřejmě" nadále trvá, uvedl Mückstein. Kancléř Nehammer však v této souvislosti uvedl, že kabinet do 15. března očekává zprávu komise zdravotních a právních expertů, kteří budou posuzovat vhodnost tohoto opatření. Podle agentury Reuters tím naznačil, že by očkovací povinnost mohla být zrušena ještě předtím, než stát začne odmítačům vakcinace rozdávat pokuty.

Témata: Rakousko