Zabijeme Messiho a Ronalda, podřízneme jim krky! Islámský stát chce útočit na fotbalové hvězdy!

Bojovník Islámského státu 19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. května 2018 10:52

Všichni fotbaloví fanoušci se určitě v noci budí nedočkavostí, protože fotbalové mistrovství světa se už kvapem blíží. Letos bude šampionát hostit Rusko a příznivci tohoto sportu se jej dočkají již za necelý měsíc. V pozoru je ale také Islámský stát.

Turnaj je letos poznamenán několika kontroverzemi. Spekuluje se, nakolik jej ovlivní napjaté vztahy mezi Ruskem a drtivou většinou evropských zemí. Otázkou je také bezpečnost, mimo jiné díky známé agresivitě domácích fanoušků.

Teď se ale na fotbalové mistrovství světa zaměřili i teroristé z ISIS. Alespoň to tvrdí ve svých prohlášeních a na ohavných obrázcích, které zaplavily internet. Na jednom z nich je zobrazen vybuchující fotbalový stadion doplněný nadpisem "vítězství bude naše".

Další výtvory šly ještě dál. Jeden z nich zobrazuje fotbalové superhvězdy Lionela Messiho a Christiana Ronalda, kterak leží na fotbalovém trávníku, zatímco jim teroristé z ISIS podřezávají krky. Celá scenérie je doplněná nadpisem "hřiště bude zbarveno vaší krví".

Podobné obrázky se na internetu objevily již dříve. Často útočí právě na barcelonskou hvězdu Messiho. Nechybí tak například fotomontáže hvězdného fotbalisty za mřížemi nebo obrázek na němž Argentinec oděný do oranžového vězeňského stejnokroje klečí před členem ISIS.

I proto ruské úřady v žádném případě nepodceňují bezpečnostní hrozby ze strany radikálních islamistů. Tamní bezpečnostní složky budou muset uhlídat 16 stadiónů, celá akce bude trvat měsíc, od 14. června do 15. července.

Do Ruska tak budou proudit fanoušci ze všech koutů světa a radikálové by se mohli pokusit využít nastalých zmatků. Podle listu Daily Mail se očekává, že jen z velké Británie dorazí do dějiště šampionátu desetitisíce lidí.

Rusové mají přitom s teroristickými útoky bohaté zkušenosti. Například před rokem v dubnu explodoval v petrohradském metru kufřík s výbušninou. Při explozi bylo zabito 14 lidí. Útok měl být odvetou za ruské angažmá v Sýrii.

Rusko má také velikou muslimskou komunitu. Část z ní je navíc radikální a někteří Rusové tak v uplynulých letech odjeli bojovat do zahraničí v řadách ISIS. Experti odhadují, že se jen během roku 2015 přidalo k Islámskému státu až dva a půl tisíce Rusů.

Témata: Cristiano Ronaldo Lionel Messi Islámský stát (IS)