Záchrana chlapce v Maroku: Hoch spadl do studny hluboké 32 metrů!

Maroko, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

5. února 2022 9:09 | Aktualizováno: 5. února 2022 10:49

Záchranáři, kteří se od úterního večera snaží dostat k pětiletému chlapci, jenž spadl na severu Maroka do úzké studně hluboké 32 metrů, se dostali do blízkosti dítěte. Oznámila to dnes marocká tisková agentura MAP.

Kvůli úzkému průměru studně, u níž si dítě v úterý odpoledne hrálo, nelze chlapce vyzvednout přímo nahoru. Těžká technika proto vyhloubila jinou šachtu, paralelní se studní, a nyní se začala kopat horizontální chodba, která má umožnit dostat se k chlapci.

Osud malého chlapce vyvolává zájem v celém Maroku. Dítě jménem Raján je naživu, má zřejmě poraněnou hlavu, ale záchranáři k němu hadicemi dopravují vzduch, jídlo a vodu.

Marocký server LeMatin.ma napsal, že operaci komplikují obavy ze sesuvu půdy, protože nová šachta je vybudovaná v písčitém a kamenitém terénu. Přivoláni byli ženisté a odborníci na topografii.

"Už jsme téměř u něj, pracujeme bez přestání tři dny. Začíná se projevovat únava, ale všichni vytrvávají," řekl Abdas Salám Makúdí, který operaci řídí.

Neštěstí se stalo ve vesnici Ighrán v provincii Šafšávin. "Raján si tady hrál a kolem druhé hodiny odpoledne (v úterý) zmizel. Hledala ho celá rodina, a pak jsme zjistili, že spadl do studně. Stále doufám, že ho vytáhnou živého," řekla novinářům chlapcova matka.

Do studny byla spuštěna i kamera, z jejíž záběrů je vidět, že dítě žije. Na místo byli dopraveni i zdravotníci, aby chlapce po vytažení vyšetřili a poskytli první pomoc. K jeho převozu je připraven vrtulník se zdravotnickým vybavením.

Témata: maroko