Česko je z nejhoršího venku? WHO promluvila o konci pandemie v Evropě!

Lidé v rouškách, ilustrační foto.

Autor: stars24.cz, ČTK

3. února 2022 17:47

Evropa se blíží ke koncovce pandemie nemoci covid-19 a čeká ji klidnější období. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil šéf evropské sekce Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge. Podle něj je výhled optimistický díky vysoké míře proočkovanosti a imunity získané proděláním nákazy, nižší nebezpečnosti varianty omikron a nadcházejícímu jaru a létu, které šíření viru tolik nepřejí.

"Toto období zvýšené ochrany můžeme vnímat jako jakési příměří, které nám může přinést i trvalý mír," řekl Kluge. Podle něj zažije kontinent klidnější časy kvůli tomu, že většina populace je před virem SARS-CoV-2 už chráněná. Podle něj by Evropa zvládla i případný výskyt další varianty koronaviru, a to zejména když bude pokračovat v očkování a podávání posilujících dávek vakcín.

V uplynulém týdnu podle WHO v evropských zemích přibylo 12 milionů nových případů nákazy, což je dosud nejvyšší bilance. Počet lidí, kteří potřebují kvůli těžkému průběhu covidu-19 nemocniční péči, ale nijak dramaticky nestoupl.

Některé evropské země se už nyní vracejí k běžnému fungování a ruší většinu restrikcí. Od 1. února tak učinilo Dánsko a Norsko, příští týden se k nim přidá Švédsko. Švédský zdravotnický úřad doporučil, aby covid-19 přestal být klasifikován jako nemoc nebezpečná pro společnost.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) WHO (Světová zdravotnická organizace)