Eurovize řeší skandál: Je tu bojkot příští Eurovize v Izraeli

Eurovision Song Contest 2018 vyhrála zpěvačka Netta

Autor: stars24.cz

16. května 2018 7:28

Přes 10.500 podpisů se do dnešního večera sešlo pod islandskou peticí vyzývající tamní veřejnoprávní televizi RÚV k bojkotu příštího ročníku písňové soutěže Eurovize v Izraeli.

Důvodem výzvy k bojkotu je smrt desítek Palestinců, kteří se v pondělí krvavě střetli s izraelskými bezpečnostními složkami v Pásmu Gazy při protestech proti otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě.

Petice, kterou na internetovou stránku change.org, umístil jeden islandský občan, má ambici posbírat během týdne 30.000 podpisů. Island přitom má přibližně 350.000 obyvatel. Mluvčí RÚV Skarphédinn Gudmundsson uvedl, že televize zvažuje všechny možnosti.

Petici už podepsal například populární islandský zpěvák Pall Óskar Hjálmtýsson, který svou zemi na soutěži Eurovision Song Contest reprezentoval v roce 1997. Na facebooku odsoudil země, "které porušují mezinárodní právo a lidská práva".

Pořadatelství příštího ročníku písňové soutěže Eurovize zajistila o víkendu izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová vítězstvím v letošním lisabonském finále. Její úspěch byl však záhy zastíněn násilnostmi v Pásmu Gazy, kde střelba izraelských vojáků poblíž hranice s Izraelem zabila téměř 60 Palestinců.

Témata: Eurovize Eurovision Song Contest 2018 Izrael island