Ministr vnitra navrhl zavést muslimské svátky

Muslimové

Autor: stars24.cz, ČTK

14. října 2017 20:54 | Aktualizováno: 15. října 2017 15:11

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére přišel s nápadem, že by Německo mohlo v určitých oblastech zavést i muslimské státní svátky. Zatímco sociální demokraté nejsou proti, z CDU/CSU přišla ostrá kritika.

Z celkového počtu 82 milionů obyvatel žije v Německu asi 4,7 milionu muslimů, většinou přistěhovalců z Turecka a jejich potomků.

V Německu je zákonem stanoveno několik celostátních svátků, například Nový rok, Velikonoční pondělí či Den německé jednoty, řadu svátků ale mají v kalendáři pouze jednotlivé spolkové země. Často se přitom liší svátky na převážně protestantském severu země a na katolickém jihu.

Ministr de Maiziére (CDU) navrhl zavedení muslimských státních svátků na shromáždění ve městě Wolfenbüttel, které se konalo před nedělními zemskými volbami v Dolním Sasku. Podle něj by mohly být významné dny islámu státními svátky v těch oblastech Německa, kde žije hodně muslimů.

Svátek Všech svatých se slaví také jen v oblastech, kde žijí katolíci, vysvětlil de Maiziére svůj nápad. "Proč bychom nemohli tam, kde žije hodně muslimů, uvažovat rovněž o muslimském svátku," uvedl. Většina německých státních svátků je ze své podstaty křesťanská a tak by to mělo i zůstat, dodal ale zároveň ministr.

"O našem křesťanském dědictví nelze vyjednávat," řekl člen bavorské CSU a ministr dopravy Alexander Dobrindt. "Zavedení islámských svátků v Německu pro nás nepřipadá v úvahu," dodal.

Naopak předseda sociální demokracie (SPD) Martin Schulz řekl, že by se o takovém návrhu dalo přemýšlet. Němci by podle něj měli být schopni něco navrhnout a pak o tom v klidu diskutovat, a ne hned útočit.

Témata: de Thomas Maiziére Muslimové Německo Konzervativní unie CDU/CSU